Vyslýchána byla jako svědkyně v kauze zveřejnění jejích odměn. V souvislosti s tím stanuli před soudem někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák – v tomto případě ovšem jako člen správní rady Nadačního fondu proti korupci – a bývalá zaměstnankyně úřadu vlády Lenka Pikorová. Právě ona měla vynést dvě výplatnice z roku 2011 a předat právě Randákovi, který je podle obžaloby poskytl médiím.

Dokumenty naznačují, že nejbližší Nečasova spolupracovnice si díky odměnám přišla i na 273 tisíc korun hrubého za měsíc (v čistém příjmu asi 190 tisíc korun), třebaže v základu brala třicetitisícový plat. Premiér označil zveřejnění výše odměn za „mediální lynč na slušného a pracovitého člověka" a vysokou částku vysvětloval tím, že úředníci „dřou jako koně".

Ztráta paměti

Sama Nagyová se v jednací síni příliš nevyjadřovala. Vesměs odkazovala na obsáhlou výpověď, učiněnou v lednu na policii. Připomínala, že nynější situace je pro ni velmi náročná nejenom psychicky, ale i fyzicky; soudkyni Danu Šindelářovou dokonce její zmocněnec Eduard Bruna požádal, aby se při své výpovědi směla posadit. V jednacích síních se přitom zásadně hovoří vestoje, a to i při sebekratším projevu. Časté byly navíc výroky ve stylu „už nevím" či „nevzpomínám si", jimiž odpovídala na dotazy advokátů. Zdůraznila ale, že ona nežádá žádné odškodnění. Nebyla ostatně ani oznamovatelem trestného činu; policejní vyšetřování odstartoval podnět úřadu vlády.

Nagyová se nevyjádřila ani k výši svých odměn za práci na úřadu vlády. K výplatnicím z roku 2011 poznamenala, že po dvou letech si už nepamatuje, kolik tehdy brala, takže ani nedokáže říci, zda dokumenty, které má soud k dispozici, odpovídají skutečnosti. To, že si na podrobnosti nevzpomíná, přitom podle právníka Bruny, který je jejím obhájcem v trestní kauze, kde sama čelí stíhání, není nějaká hraná póza. Klientku prý situace, v níž se nyní nachází, poznamenala natolik, že skutečně trpí výpadky paměti; navíc je prý zesláblá a na pokraji vyčerpání.

Kila dolů

Sama Nagyová se ale snažila vypadat perfektně. U soudu se objevila v kostýmku a v botách na podpatku, pečlivě učesaná a nalíčená (což na celách nebývá vždy samozřejmostí); pouta na zápěstích zakrýval šátek. Lze ale skutečně postřehnout, že za měsíc pobytu v cele Nagyová viditelně zhubla; podle Brunových slov shodila deset kilo. Advokát přitom předpokládá, že za mřížemi klientka ještě zůstane. V její kauze totiž dosud nebyli vyslechnuti všichni důležití svědci. Rozhodnutí o trvání vazby – či přesněji o stížnostech proti jejímu prodloužení – by u ostravského krajského soudu mělo padnout koncem tohoto týdne.

Hrozí vězení

Obvodní soud zvažuje, zda se Randák a spol. dopustili neoprávněného nakládání s osobními údaji – a nakolik tím případně mohli zhoršit pověst Nagyové a zasáhnout do jejího soukromí. Randák nicméně odmítá, že by se zveřejněním platu vůdčí ženy Nečasova týmu měl cokoli společného, a své stíhání spojuje s působením v protikorupčním fondu (případně za ním vidí kontakty Nagyové s lobbistou Ivem Rittigem). On prý kopie výplatnic nepředával internetovém deníku Insider, který informace o odměnách Nečasové loni publikoval jako první, ani komukoli jinému. V případě uznání viny jsou za neoprávněné nakládání s osobními údaji, byl-li čin spáchán tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, ve hře tresty od jednoho do pěti let vězení. Na verdikt ale ještě bude třeba počkat. Soudkyně Šindelářová odročila líčení na 23. říjen.

Nečas se omluvil kvůli rodině

Svědeckou výpověď měl v pondělí poskytnout také expremiér Petr Nečas, na poslední chvíli ale soudu zaslal omluvu. Podle ní mu v cestě do jednací síně bránily naléhavé rodinné důvody. Jeho výslech soud proto přesunul na podzimní termín. Obžalovaný Karel Randák nicméně poznamenal, že aktuální policejní šetření kolem údajného podplácení a nezákonné sledovačky v podání Vojenského zpravodajství podle něj důvěryhodnost svědka Nečase snižuje – stejně jako Jany Nagyové.