Zapomeňte na starý nevzhledný vestibul metra, rozlučte se se stánkaři a naposledy zamávejte bezdomovcům na Národní třídě.

Stavba multifunkčního Copa Centra totiž může být oficiálně zahájena. Odvolání proti projektu, která stavbě bránila, jsou ukončena a stavební povolení nabylo právní moci.

Už v úterýtak byly zahájeny přípravné práce na archeologickém průzkumu, který je součástí výstavby objektu, jež bude čítat celkem šest velkých budov. „Stavební úřad Prahy 1 ukončil odvolací proces proti stavebnímu povolení, které bylo vydáno v říjnu loňského roku a nyní nabylo právní moci. Je to zásadní rozhodnutí a nyní už nic v podstatě nic nebrání zahájení stavby,“ potvrdila Deníku mluvčí společnosti Copa Group Karin Cífková.

Stavba začne v létě

Centrum zcela promění oblast mezi ulicemi Spálená, Vladislavova a Purkyňova. „Jsem velmi rád, že můžeme s tímto projektem pohnout kupředu. Přestože výstavba COPA Centra Národní nevyhnutelně přinese dočasné nepohodlí a omezení v oblasti, výsledkem bude mnohem příjemnější prostředí, než se zde v současnosti nachází,“ slibuje Sebastian Pawlowski, výkonný ředitel a majitel společnosti Copa Group.

„Vlastní stavební práce by mohly byt zahájeny už v průběhu léta. Ovšem v návaznosti na výsledky archeologického průzkumu, pokud by byl nalezen nějaký významný nález, stavbu to může pozdržet,“ vysvětlila Karin Cífková.

Nyní bude dalším krokem také výběr stavební společnosti. Samotná předpokládaná doba výstavby je přibližně dva roky.

Obchody a byty

Copa Centrum Národní, to bude přibližně 17 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor, 12 tisíc m² maloobchodních prostor a 2 tisíce m² rezidenčních bytů. Součástí bude i veřejný zahradní areál s fontánami a plastikami.

Vznikne šest vzájemně propojených budov a v jedné z nich 18 velkoprostorových bytů. Vznikne také pro Prahu tradiční pasáž, jež propojí ulice Spálenou, Charvátovu a Purkyňovu.

„Počítáme i s 250 parkovacími místy, která budou určena například pro pracující v centru a podnikatele. Vjezd na parkoviště je naplánován pouze z Vladislavovy ulice,“ informoval Deník architekt Jakub Cigler, jehož ateliér Copa Centrum navrhoval.

Cestující budou moci procházet do okolních ulic jednak přes obchodní pasáž, nebo samostatným výstupem. „Z úrovně druhého podlaží pokračuje trojice eskalátorů přímo na nároží ulic Spálená a Purkyňova,“dodal Cigler.

Na tramvaj pod střechou

Po rekonstrukci zůstane ve Spálené ulici osm metrů široká plocha. Ta bude ovšem krytá, což ocení hlavně cestující, čekající na tramvaj. Centrum bude také na třech místech průchozí s obchodním domem Tesco, které stojí vedle budoucího Copa Centra. „Snažili jsme se, aby stavba dobře zapadla mezi další architektonické objekty v Praze. Nechceme, aby vznikl nějaký rušivý monolit,“ uvedl Pawlowski.

Velká proměna čeká také Charvátovu a Vladislavovu ulici. Zde vzniknou odpočinkové plochy. Zcela by měl zmizet prostor, jež v současné době obývají bezdomovci.

Na dopravní změny je čas

Zřejmě největší obavy jsou zatím z toho, jak stavba zasáhne dopravu v centru města, zejména pak provoz metra a tramvají. „No bude okolo toho asi hodně zmatků, ale snad to přežijeme. Hlavně, aby byly po omezeních k lepšímu,“ konstatoval Václav Valášek z Prahy 3.

Dopravní podnik z uzavření stanice metra na zhruba deset měsíců nemá obavy. „Metro bude i nadále jezdit, pouze nezastaví na Národní třídě. Cestující mohou využít k výstupu nedaleké stanice Můstek či Karlovo náměstí. Právě to je navíc z hlediska dalšího přestupu na tramvaje dokonce o něco komfortnější a nabízí více možností přestupu,“ řekl již dříve Ondřej Pečený, mluvčí dopravního podniku.

„Na změny v dopravě cestující včas upozorníme. V následujících dnech a týdnech budeme vše připravovat,“ doplnil Pečený.

Copa Group v Praze: Společnost se zabývá realizací investičních projektů a rekonstrukcemi historických objektů v centru Prahy. Mezi ty realizované patří například Slovanský dům, Kaunický palác, Hergetova cihelna, U Lužického semináře, Rytířská, Neubergovský palác, Škodův palác, Za Poříčskou branou, budova „Zlatý anděl“ v Celetné ulici. Společnost provozuje Muzeum Franze Kafky a Muzeum Alfonse Muchy v Praze.