„Jsem přesvědčen, že nebude problém získat těch 17 podpisů," řekl Antl. Návrh senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové je reakcí na verdikt Nejvyššího soudu, který z pravomoci orgánů činných v trestním řízení vyňal exposlance ODS, jež byli obviněni z korupce spočívající v dohodě o přijetí „trafik" po rezignaci na poslanecký mandát.

„Chceme prokázat, že to rozhodnutí Nejvyššího soudu vlastně překračuje jeho pravomoc, neboť imunitu rozšiřuje místně. To je prostě podle mne nepřípustné," prohlásil Antl. Senátoři proto podle něj souběžně s ústavní stížností připraví novelu, která by imunitu jasněji vymezovala i v trestním řádu. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) má odlišný názor. „Zúžit imunitu jen na hlasování a už ne na projevy a politické názory kdekoliv, nejen v parlamentu, je dle mého špatné a politika bude politikou bez názoru," uvedl.

„Pokud by se to týkalo šíře imunity, aby se k tomu Ústavní soud vyjádřil, tak pro to bych byl," řekl Štěch. Přivítal by, pokud by Ústavní soud jasně potvrdil dosavadní mínění, že se imunita vztahuje jen na vyjadřování politických stanovisek a postojů, ne na konání, ze kterého má zákonodárce nějaký osobní hmotně právní prospěch.

Trestní řád uvádí, že „z pravomoci orgánů činných v trestním řízení podle tohoto zákona jsou vyňaty osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodního práva". To je podle Wagnerové příliš široké vymezení. Mohlo by se podle senátorky změnit například tak, že by byli vyňati zákonodárci pro své hlasování v plénu parlamentu, výboru, komisích.

Ústavní soud zatím nechce výrok Nejvyššího soudu ani výklad poslanecké imunity nijak komentovat. Kdyby se některý soudce nyní vyjádřil, mohl by čelit námitce podjatosti, pokud soud někdy začne kauzu či související právní úpravu přezkoumávat.

Podle generálního sekretáře Ivo Pospíšila se může soud zabývat pouze návrhy, které řádně obdrží v rámci jednotlivých typů řízení, vymezených zákonem o Ústavním soudu. „Mimo tento rámec mu nepřísluší, aby jakkoliv vstupoval do probíhajících trestních řízení nebo sám o sobě hodnotil ústavní konformitu již vydaných aktů jiných orgánů veřejné moci," uvedl Pospíšil.