Ministr Miroslav Kalousek nese návrhy na dnešní poradu ekonomických ministrů. List připomíná, že úplné zmrazení důchodů asi nehrozí. Premiér Petr Nečas (ODS) již o víkendu řekl, že kabinet to udělat nechce.

Vláda plánuje škrty a další opatření kvůli udržení plánovaných schodků rozpočtu a nezadlužování země. Opozice i odbory vládní záměry kritizují.

Přilepšení o 211Kč

Pokud jde o šest předkládaných variant, pro penzisty by bylo nejvýhodnější právě zachování současného stavu, kdy by se důchody zvýšily jednak o růst spotřebitelských cen za uplynulý rok a dále o třetinu růstu reálných mezd. HN spočítaly dopady jednotlivých variant na modelovém případu důchodce s průměrnou penzí 10.500 korun měsíčně, vycházely z čísel za rok 2011, kdy spotřebitelské ceny vzrostly o 1,9 procenta a reálné mzdy stouply o 0,3 procenta. V první variantě by si takový důchodce polepšil o 210,5 Kč měsíčně.

Druhá varianta počítá s tím, že penze by se zvýšily jen o tolik, o kolik by v uplynulém roce stouply spotřebitelské ceny. Podle propočtu by si uvedený průměrný penzista polepšil v takovém případě o 199,50 koruny měsíčně.

Podle třetí varianty by se penze zvedly o polovinu procentuálního růstu spotřebitelských cen a o třetinu růstu reálných mezd. Důchodce by při této variantě dostal měsíčně víc o 110,25 koruny.

Čtvrtý z návrhů, jak upravovat penze, předpokládá, že by se valorizovaly o třetinu růstu cen a o třetinu nárůstu reálných mezd. Podle propočtu by průměrný penzista měsíčně pobíral o 77 korun víc.

Pokles penze

V páté z předkládaných možností by se důchody automaticky nezvyšovaly, ale vláda by dostala pravomoc rozhodnout o jednorázovém zvýšení hranice, z níž se důchody vypočítávají, a to podle možností rozpočtu. Podle HN by se příjem uvedeného penzisty nezměnil, reálně by však klesl vlivem inflace. Dorovnání či zvýšení by se důchodce dočkal, jen pokud by vláda rozhodla ad hoc o změně výměry.

Šestá varianta, tedy zmrazení penzí, by znamenala reálný pokles penzí vlivem inflace.

Zmražení důchodů ale podle všeho vláda nechystá. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív řekl, že by chtěl penze valorizovat aspoň o procento. Uvedl, že by se zvyšování mohlo řídit i tím, kolik se vybere na pojistném.