Po dnešní tiskové konferenci na téma financování vysokého školství to novinářům řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Zdůraznil ale, že nahrávky se týkají událostí před jeho nástupem do čela ODS. Kauzu prý zhodnotí až poté, co k ní bude známo více informací. 

Deník Mladá fronta Dnes (MfD) už druhý den zveřejňuje úryvky z odposlechů telefonátů z roku 2007 mezi Bémem a vlivným podnikatelem Janouškem. Pokud jsou autentické, pak potvrzují dlouhodobé náznaky politiků i médií, že právě Janoušek do rozhodování magistrátu a dění v hlavním městě v zákulisí výrazně promlouval. 

"Chci to samozřejmě celkově vyhodnotit, všechny poznatky, které postupně, s prominutím, vylezou. Budu chtít o tom určitě mluvit s Pavlem Bémem. Tuto situaci považuji za vážnou a určitě budeme mít velmi vážný rozhovor," řekl Nečas. Kauzou se bude zabývat, nehodlá ale prý "naskakovat na jednotlivé díly seriálu Mladé fronty Dnes". 

"Já ty věci nechci podceňovat, jsou závažné, já je považuji za závažné, chci ale zdůraznit, že jsou to věci, které byly v minulosti. Od té doby co jsem se stal lídrem a předsedou ODS, pan Pavel Bém odcházel ze svých funkcí," uvedl Nečas. 

Premiér už ve středu řekl, že údajný únik odposlechů, které podle MfD získala bezpečnostní agentura ABL, je závažná informace a je třeba ji vyšetřit kvůli porušení zákona. Uvedl ale, že není nutné se od Béma více distancovat, protože po jeho nástupu opustil všechny důležité funkce v Praze a nyní je jen řadovým poslancem. 

Podle MfD odposlechy s povolením soudu pořídila BIS, o dva roky později je ale údajně získala bezpečnostní agentura ABL, kterou v té době vedl nynější předseda poslanců VV Vít Bárta. Podle MfD nahrávky unikly ze svazku BIS, tajná služba to však popřela. Podle deníku BIS v roce 2007 mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tehdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek dnes ČTK napsal, že žádné takové zprávy k dispozici neměl a "vláda podobné zadání nedala". 

"To není žádné novum, kdo to chtěl vědět v Praze, tak to ví," komentoval dnes nahrávky šéf pražské TOP 09 a poslanec František Laudát.