„Je evidentní, že to budou částky v miliardách, pravděpodobně nelze bohužel vyloučit, že to bude dvouciferné číslo v miliardách, nebudou to tedy stovky milionů," řekl Nečas novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu a Ústřední povodňové komise.

Komise a štáb dnes oznámily, že od neděle do středy hrozí v ČR silné srážky, a nařídili zachovat nynější protipovodňová opatření.

„V tuto chvíli povodňová situace v ČR trvá. Povodně neskončily. Je tady celá řada obcí a měst ve velmi kritickém stavu," připomněl předseda vlády. Pod vodou je významná část postižených území a riziko povodní neskončilo, dodal. Proto je podle něj v tuto chvíli předčasné mluvit o celkovém sečtení škod.

Česká asociace pojišťoven ve čtvrtek ve svém předběžném odhadu hovořila o škodách za asi 7,5 miliard korun a přibližně 96.000 pojistných událostech.

Odhad výše povodňových škod vláda kromě jiného potřebuje pro jednání s Evropskou komisí po čerpání prostředků z evropského Fondu solidarity. Aby země mohla o pomoc z Fondu solidarity žádat, musí škody přesáhnout určitou hranici spojenou s jejím hrubým domácím produktem. V případě ČR je to 872 milionů eur (22 miliard korun). Na peníze lze ale i při nižších škodách dosáhnout při společném postupu několika zemí regionu.