Informovala mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Úřad ministra práce tripartitu zajišťuje. Předáci opustili na protest už minulé tripartitní jednání koncem března.

Podle Plívové se ministerstvo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ptalo na příští zasedání. Na něm se měly probírat mimo jiné vládní škrty pro příští roky. Ty kabinet dnes projednával. Odborová centrála sdělila, že se „její zástupci nehodlají dalšího řádného jednání tripartity zúčastnit“, uvedla mluvčí ministerstva práce. Předseda vlády tedy rozhodl, že se zasedání konat nebude.

Jednání opouštějí nebo na ně nechodí

Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) musí každou ze stran zastupovat aspoň čtyři členové. Pokud by prý předáci ČMKOS nepřišli, podmínka by se nesplnila a není možné zasedání uskutečnit. Drábek podotkl, že vláda je sice připravena s odbory jednat, ale nemůže, protože odboráři jednání buď opouštějí, nebo na ně nechodí. „Odbory namísto snahy o nalezení konstruktivního řešení – nebo alespoň kompromisu v dílčích otázkách – diskuzi předem odmítají, a to opakovaně,“ uvedl Drábek.

Odboráři si naopak dlouhodobě stěžují na to, že s nimi kabinet nejedná. Problémy s nimi prý projednává často až v době, kdy už je sám schválí. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil už dřív řekl, že odmítá ministrům na tripartitě „dělat křoví“. Stejně se vyjádřil i předák Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, tedy šéf druhé centrály.

Odboráři v minulosti opustili na protest jednání tripartity už několikrát. Naposledy se zvedli z jednacího sálu 23. března. Premiér jejich počínání označil za divadlo. Politici už dřív mluvili o tom, že odbory vystupují politicky. Na jejich stranu se totiž kloní opoziční ČSSD, která volá po demisi kabinetu a po předčasných volbách. Stejné požadavky mají teď i odboráři a aktivisté z nespokojených iniciativ. Společně mají kampaň Stop vládě a chystají na 21. dubna demonstraci na Václavském náměstí v Praze.