Výběr ze soutěžních snímků doprovází v galerii Czech Photo Centre v pražských Butovicích výstava fotografií Oldřicha Škáchy ze stejného období. Obě expozice budou k vidění v galerii Czech Photo Centre do 16. září.

Do soutěže se mohli zapojit jak profesionální, tak amatérští fotografové. Celkem se přihlásilo asi 150 lidí, fotografií přišlo přes tisíc. Vítěze vybrala odborná porota v čele s českým fotografem Herbertem Slavíkem. Soutěž organizovali Český rozhlas radiožurnál a Czech Photo Centre.

Ilustrační foto. Výročí sovětské okupace z 21. srpna 1968.
Babiš i Štěch promluví k 21. srpnu, Zeman nikoliv. Dočkal se tak kritiky

Na vítězné fotografii Hybler, který byl tehdy elektroprojektantem, zachytil zraněného muže s obvazy na pražské Vinohradské třídě, kterého další lidé nakládají do auta. Za autora dnes převzala hlavní cenu, 30 tisíc korun, jeho žena.

"Já jsem měla tenkrát hrozný strach. Stála jsem před Domem potravin a čekala jsem, jestli to manžel přežije, protože on musel u takových akcí být. Tak jsem byla ráda, že se vrátil, protože my jsme pak měli svatbu," řekla. "Já jsem čekala, protože se střílelo na Národní muzeum, no a on si šel za nějakou fotkou, která za něco bude stát," dodala.

Porota udělila také dvě čestná uznání, jedno Libuši Kyndrové za snímek Vlajka na Václavském náměstí a Jovanu Dezortovi za fotografii Dialog.

Výročí okupace připomenou i další instituce

Český rozhlas připravuje několik dalších akcí a projektů, které v tomto roce události z roku 1968 připomenou veřejnosti. Budou mezi ně patřit například přehlídky hraných filmů z období roku 1968, koncerty a jiná představení. Události, které na dlouhých 20 let ovlivnily osudy celé země, si připomenou i další kulturní instituce.

BRATRSKÝ POLIBEK. Alexander Dubček (vpravo) půl roku před okupací vřele vítá sovětskou delegaci vedenou Leonidem Brežněvem (vlevo)
Reformní komunisté před vjezdem tanků: Mohou poničit květiny, ale nezastaví jaro

Vojska zemí Varšavské smlouvy překročila československé státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Do konce roku 1968 si invaze vyžádala podle nových poznatků historiků 137 mrtvých, další stovky lidí byly zraněny.

Události roku 1968 výrazně ovlivnily vývoj evropských států a rozdělily Evropu na desítky let mezi Západní a Východní, tím začalo období normalizace a represe.

Zleva místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, předseda Pavel Bělobrádek a první místopředseda Marian Jurečka
Svoboda není samozřejmost. Lidovci chtějí k výročí roku 1968 ukázat její význam