Imunita se ale nevztahuje na dva klíčové skutky, za které si Bárta nepravomocně vyslechl podmíněný trest, tedy na údajné podplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Novinářům to v pátek sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Obvodní soud pro Prahu 5 v dubnu potrestal exministra dopravy a neformálního šéfa Věcí veřejných Bártu 18 měsíci vězení s třicetiměsíční zkušební dobou. Bárta se odvolal k Městskému soudu v Praze, o něco později se obrátil také na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Nejvyšší soud rozhodl, že část vytýkaného skutku, která se odehrála ve Sněmovně, skutečně kryje poslanecká imunita.

Půjčky dostali jinde

Škárka a Kočí ale údajné bezúročné půjčky dostali jinde, konkrétně v restauraci Austria a v Bártově bytě. Tuto část verdiktu může proto nadále řešit justice v odvolacím řízení. „Bude tak na Městském soudu v Praze, aby posoudil zbylou část jednání obviněného," uvedl Knötig. Pokud odvolací soud potvrdí Bártovi trest, musí z popisu skutkových okolností vyjmout tu část, která se týká jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných a která v původní žalobě ani nebyla obsažena; přidal ji tam až obvodní soud.

Spolu s Bártou potrestal Obvodní soud pro Prahu 5 také nezařazeného poslance a někdejšího člena Věcí veřejných Škárku. Vyslechl si nepodmíněný trest tři roky vězení a zákaz činnosti. Taktéž se odvolal.