"Soud vyhověl naší žádosti a odklad vykonatelnosti určil do doby, než rozhodne o dovolání. Samozřejmě to je pro nás dobrá zpráva, ale je to jen jeden z kroků. Budeme čekat na to, jak se soud vypořádá s naším dovoláním a jak rozhodne," řekl Chvojka. Advokáti ČSSD však věří, že se podaří obhájit, že dluh proti Altnerovi nikdy nevznikl, dodal.

Soud v rozhodnutí poměrně stručně konstatoval, že ČSSD by mohla vzniknout vážná újma, pokud by NS k odkladu vykonatelnosti nepřistoupil. Zdůraznil, že odkladem nijak nepředjímá rozhodnutí. "Nejvyšší soud rozhodl: Neplaťte závazky ze smluv. Ani když jsou soudem pravomocně přisouzené. Můžete si způsobit 'vážnou újmu'," uvedl Altner pro iDNES.cz.

Rozsudek pražského městského soudu o povinnosti ČSSD se stal vykonatelným v polovině dubna. Altner pak v závěru měsíce začal usilovat o exekuční vymožení částky. "V tuto chvíli se všechny kroky (v rámci exekuce) zastavují a přerušují, než rozhodne Nejvyšší soud, což je pro nás komfortnější situace," uvedl Chvojka.

Závěr řízení

Klíčové podle Altnerova právníka Václava Veselého je, že soud odkladem nenaznačuje, jak rozhodne v závěru řízení. "Soud to moc neodůvodnil. Nemělo by to předjímat celkové rozhodnutí, my budeme trpělivě čekat, až Nejvyšší soud rozhodne. Nebudu to víc komentovat," řekl Veselý. Exekuce podle něj nyní není aktuální, protože ji nelze bez exekučního titulu provádět.

Rozhodnutí městského soudu bylo dosud pravomocné a vykonatelné, ale sociální demokracie odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u Nejvyššího soudu už by peníze od bývalého advokáta nikdy nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili. Celkem jim zatím zaslala zhruba 9,5 milionu korun.

Odklad vykonatelnosti

Podle občanského soudního řádu může NS, a to i bez návrhu, odložit vykonatelnost napadeného rozhodnutí, pokud by neprodleným výkonem rozhodnutí nebo exekucí hrozila dovolateli závažná újma. Stejně tak může odložit právní moc. Návrhy na odklad vykonatelnosti tvoří součást dovolání v trestních i civilních kauzách poměrně často, Nejvyšší soud jim ale vyhoví výjimečně.

"Odklad vykonatelnosti znamená značný zásah do právní jistoty účastníků řízení, a proto k němu dochází jen ve zcela mimořádně odůvodněných případech," uvádí soud v obecné rovině na svém webu. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat.

Bývalý advokát Altner na konci března vyhrál letitý spor se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč, a další soudní poplatky. Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud jim vyhověl, dovoláním se teprve bude zabývat.

O pohledávku vůči ČSSD projevila již dříve zájem skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Altnerovi za ni nabídla 55 milionů korun. Altnerův syn Patrik následně takový postup označil za podivný, Krúpa se podle něj chce zviditelnit. "Naše nabídka, tak jak byla dosud deklarována, stále platí," řekla dnes mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Výběr hlavních událostí ve sporu o odměnu v kauze Lidový dům

  • Praha 7. června (ČTK) – Výběr událostí ve sporu o odměnu za právní služby při získání Lidového domu v Praze do majetku ČSSD:
  • Leden 2000 – Ústavní soud po šesti letech sporů určil vlastníkem Lidového domu společnost Cíl, která patří ČSSD. Mandátní smlouva o zastupování ČSSD byla uzavřena v roce 1997 s advokátem Zdeňkem Altnerem, později k ní údajně přistoupili právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich.
  • Listopad 2004 – Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část Altnerových nároků na odměnu za právní služby – pohledávku 18,5 milionu korun, ČSSD se ale odvolala. Sumu Altner vypočítal jako desetinu z částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Altner později podal mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu (ÚS) jich přišlo několik desítek.
  • Červenec 2005 – Altner neuspěl s návrhem na obstavení Lidového domu.
  • 29. června 2006 – Altner řekl, že mu ČSSD dluží nejméně 17,5 miliardy korun. Odměna samotná podle něj byla asi 94 milionů, zbytek tvoří smluvní pokuty a penále. Altner také potvrdil, že mu ČSSD v roce 2000 vyplatila 16 milionů korun, zatímco on tehdy požadoval trojnásobek. Zbylé dvě třetiny částky dala do právní úschovy s odůvodněním, že se jich domáhají dva jeho asistenti.
  • Leden 2007 – Soud zastavil řízení o Altnerově nároku na 72 milionů korun, neboť nezaplatil soudní poplatek.
  • 18. ledna 2007 – Altner podal návrh na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD. Soud návrh zamítl.
  • 13. března 2007 – Altner podal trestní oznámení na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další lidi z ČSSD, a to kvůli údajnému zkreslování výše majetku strany.
  • Březen 2007 – Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman opustil stranu. Příčinou byl konflikt mezi ním a Paroubkem v kauze Lidový dům. Smlouvu s Altnerem podepsal Zeman a podle Paroubka byl za kauzu zodpovědný.
  • 18. května 2007 – Městský soud v Praze odmítl Altnerovo odvolání a ukončil spor, ve kterém vymáhal 72 milionů korun.
  • 21. listopadu 2007 – ČSSD zažalovala Altnera v civilní při na ochranu dobrého jména a pověsti.
  • Říjen 2008 – Podle ČSSD soud zastavil řízení, kterým se Altner domáhal zaplacení smluvní pokuty 1,7 milionu korun denně.
  • 14. května 2009 – Soud rozhodl, že se Altner má omluvit ČSSD za výroky, které pronesl na její adresu v souvislosti se spory.
  • 11. listopadu 2009 – ÚS po několikaletém zkoumání vyhověl stížnosti notáře Václava Halbicha, jenž se domáhá peněz za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Jeho nárok znovu prozkoumá soud.
  • 10. května 2010 – Altner uvedl, že dal v roce 2008 své pohledávky vůči ČSSD do zástavy švýcarské firmě H-Holding. Firma je později získala jako takzvanou propadnou zástavu.
  • 16. června 2010 – Altner podal žalobu proti ČSSD, společnosti Cíl, kterou ČSSD vlastní, a expředsedovi Paroubkovi. Požadoval, aby společně zaplatili 176 milionů korun jako náhradu škody. Následně požádal soud o obstavení majetku ČSSD a Paroubka. Altner řekl, že honorář, který mu, respektive firmě H-Holding, ČSSD dluží, se už vyšplhal s pokutami na 30 miliard korun.
  • 3. listopadu 2010 – ÚS odmítl stížnost, jíž chtěl Altner dosáhnout zrušení výsledků ČSSD v jarních sněmovních volbách a zákazu účasti ČSSD v komunálních a senátních volbách.
  • 19. ledna 2011 – Altner byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů České advokátní komory.
  • 30. října 2012 – Soud na Altnerův návrh zahájil insolvenční řízení s ČSSD. V listopadu 2012 soud insolvenční návrh odmítl.
  • Listopad 2015 – Soud začal řešit žalobu Václava Halbicha, který se domáhá zhruba 17 milionů korun za práci pro ČSSD. Halbich žaluje společnost Alba, které Altner v roce 2000 postoupil svou pohledávku vůči ČSSD, i ČSSD.
  • 31. března 2016 – Pražský městský soud rozhodl, že ČSSD musí zaplatit Altnerovi přes 18,5 milionu korun. Kromě toho mu má strana zaplatit také pokutu za 16 let, celkem 337 milionů korun.
  • 6. dubna 2016 – Vedení ČSSD rozhodlo, že si na zaplacení dluhu strana vezme úvěr 338 milionů korun. Později vedení ČSSD schválilo návrh úsporných opatření v hospodaření strany.
  • 14. dubna 2016 – Skončila lhůta pro zaplacení dluhu. ČSSD oznámila, že zatím nezaplatí, nejprve uspokojí Altnerovy věřitele. Exekutorský úřad, který ČTK oslovila, uvedl, že Altnerovy pohledávky vůči třetím stranám nemají vliv na povinnost ČSSD uhradit 337 milionů korun dle rozsudku.
  • 18. dubna 2016 – Altner požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech. O den později tak učinil znovu. Soud oběma žádostem nevyhověl.
  • 23. dubna 2016 – Altner potvrdil, že podal kvůli dluhu exekuční návrh na ČSSD.
  • 17. května 2016 – ČSSD dohromady Altnerovým věřitelům zaslala už bezmála 9,5 milionu korun.
  • 30. května 2016 – Pražský městský soud zamítl námitku ČSSD, podle níž jsou Obvodní soud pro Prahu 1 a jeho soudci podjatí při rozhodování o exekuci strany, kterou Altner navrhl.
  • 7. června 2016 – ČSSD zatím nemusí platit Altnerovi téměř 338 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. Nejvyšší soud vyhověl námitkám sociálních demokratů a odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí. Odklad vykonatelnosti nemá vliv na konečné rozhodnutí soudu o dovolání ČSSD platit Altnerovi, řekl jeho právník.