Holovská se domáhala zrušení registrace Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, a to kvůli tomu, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů.

Ministerstvo vnitra v duplicitě některých podpisů nevidí problém. To se Holovské nelíbí a úřad kritizuje za to, že neočekávaně změnil výklad zákona. Před posledními volbami prezidenta totiž tvrdil, že poslanci a senátoři mohou podpořit pouze jednoho kandidáta, což také Holovská pokládá za racionální. Nemá podle ní logiku, aby ze Senátu a Sněmovny mohlo díky vícenásobným podpisům snadno vzejít velké množství kandidátů, když občanský kandidát musí nasbírat 50 tisíc podpisů. Vnitro svůj výklad hájí.

Kandidáti na prezidenta
Finální devítka v boji o Hrad. Vnitro pustilo do voleb očekávané uchazeče

K Holovské se přiklonil i Nejvyšší správní soud, který konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

„Zaprvé, návrh se odmítá. Zadruhé, žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení,“ oznámil předseda volebního senátu NSS Tomáš Langášek.

Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy se také můžou domáhat registrace do prezidentských voleb, případně zpochybňovat registraci jiného zaregistrovaného kandidáta buďto navrhující poslanci, navrhující senátoři, nebo také navrhující občan. „Jde o to, že navrhovatelka Terezie Holovská vystupovala v pozici navrhujícího občana a zpochybňovala registraci zmíněných pěti kandidátů. Podstatné pro naše rozhodnutí je, že ona sama se nedomáhala vlastní registrace jako prezidentské kandidátky,“ vysvětlil v České televizi Baxa.

Debata s prezidentskými kandidáty proběhla 8. listopadu v Praze na Právnické fakultě. Jiří Hynek, Michal Horáček
Hynek: Když mě nepustí k volbám, obrátím se na Ústavní soud