Jmenoval by jej prezident na návrh vlády, jeden státní zástupce by funkci nemohl vykonávat dvakrát. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Návrh má upravit i funkční období vrchních, krajských a okresních státních zástupců – nově by měli být ve funkci pravděpodobně na sedm let.

Norma také stanovuje předpoklady státního zástupce pro výkon funkce a počítá třeba i s tím, že možnost odvolávat funkcionáře státního zastupitelství by měl pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu. Novelu nyní ministerstvo posílá do připomínkového řízení. Má posílit nezávislost státního zastupitelství, uvedl Pospíšil.

Novela pro vnitřní strukturu

Ministerstvo plánuje v budoucnu také druhou, větší a koncepční novelu, která by měla řešit vnitřní strukturu státních zastupitelství. Návrh by se měl zabývat způsobem, jakým můžou nadřízení státní zástupci vykonávat dohled nad kauzami a dávat pokyny ohledně dalšího postupu ve vyšetřování.

Podle české pobočky organizace Transparency International (TIC) jsou systémové a další personální změny jedinou možností, jak navrátit důvěru lidí ve státní zastupitelství. Organizace požaduje kromě jiného způsobu jmenování nejvyššího státního zástupce také například Nejvyšší radu justice nebo speciální státní zastupitelství pro boj s korupcí. TIC navrhuje i změnu postavení státních zástupců.

Čtěte také: Vesecká rezignovala na funkci státní zástupkyně