Zeman podle serveru ministryni zároveň upozornil, že připomínky jsou předběžné, další předloží v řádném připomínkovém řízení. Pro toto řízení podle Zemana ale není zákon připraven.

„Mám za to, že návrh zákona se jeví potřebné zcela zásadně přepracovat, protože v této podobě nemůže být podkladem pro řádně prováděné připomínkové řízení," napsal ministryni podle webu Zeman v dopise, kterým reagoval na její žádost o připomínky k návrhu zákona.

Podle nejvyššího státního zástupce zákon sice formálně vychází z návrhu, který na jaře 2013 projednala Sněmovna, obsahuje ale řadu změn, které původní návrh ohýbají směrem k politickému rozhodování nebo možnosti politického ovlivňování činnosti státního zastupitelství. Na odchýlení od původního návrhu poukazuje Zeman ve zmíněných 44 konkrétních ustanoveních a Válkové navrhuje, aby je přepsala do původní podoby.

Priorita ministryně Válkové

Válková po nástupu do úřadu označila nový zákon o státním zastupitelství za jednu ze svých priorit. Tehdy řekla, že jeho přínosem by mimo jiné měla být i lepší možnost vyvodit odpovědnost státních zástupců v případech, kdy nekonají. V létě pak vedení ministerstva oznámilo, že v novém návrhu by se měla kontrola nad žalobci vrátit pod výkonnou moc, aby se „nevymkli demokratické kontrole". Proti tomu se Zeman už tehdy ostře ohradil.

Vedle Zemana současnou podobu návrhu zákona o státním zastupitelství kritizovali například vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula.