Konference stran z frakce Evropa národů a svobody (ENF) se uskutečnila na pozvání hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Do Prahy přijeli třeba nizozemský politik Geert Wilders či neúspěšná kandidátka na prezidentku Francie Marine Le Penová. Odpůrci nacionalistů pořádali pochod k místu konání konference v TOP hotelu na pražském Chodově s následnou blokádou kolem hotelu.

Proti setkání představitelů evropské krajní pravice protestovalo 15. prosince v Praze po osmnácté hodině poklidně několik desítek lidí.
Vzhůru psanci této země! Demonstranti se bouřili proti Wildersovi i Le Penové

Demonstranti se nejprve sešli v pražských Roztylech, kde promluvil například sociolog a někdejší disident Fedor Gál, který připomněl holokaust. Bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Janyška hovořil o vzrůstajícím nebezpečí krajně pravicových stran, které vyvolávají nenávist a snaží se rozdělit společnost. Na akci vystoupil i bratr předsedy SPD Tomia Okamury Hayato, který ve volbách kandidoval za KDU-ČSL.

Protestující poté pochodovali v poklidu s vlajkami Evropské unie k TOP hotelu. Tam dorazili za hlasitého hvizdu a s pokřiky "Hanba" a "Proti fašistům". Poblíž místa konference ENF opět vystoupili řečníci a demonstranti také zablokovali příjezdové cesty k hotelu.

Řečníci hovořili o tom, že populistické strany, jako je francouzská Národní fronta, se pouze vezou na vlně odporu, bez reálného politického zaměření. Někteří opakovaně zdůrazňovali to, že předseda SPD Tomio Okamura lže. Proslovy skončily poté, co přestal fungovat generátor, kterým organizátoři napájeli zvukové aparáty. Poslední řečník tak již mluvil pouze na megafon.

Podle mluvčího policie Tomáše Hulana nechtěli demonstranti dál pustit ani lidi, kteří v okolí bydlí. "Tímto přístupem se nedopouští ničeho protiprávního. Lze ale jednoznačně konstatovat, že si z těchto obyvatel udělali v určitém slova smyslu rukojmí," doplnil mluvčí.

Geert Wilders.
Wilders a Le Penová v Praze: Proti migraci je třeba bojovat i zdí. Svrhněme EU!

Podobná demonstrace se konala i v pátek, kdy se v centru Prahy podle policie sešlo zhruba 300 lidí, převážně levicových aktivistů. Páteční jednání SPD a stran sdružených v ENF bylo uzavřené.

"Chceme tím ukázat, že Česká republika není lhostejná k projevům nenávisti, šíření dezinformací, kterých se SPD hojně dopouští, a chceme nenásilnou formou vyjádřit protest proti tomu," řekl organizátor protestu, jenž začal v pražských Roztylech, Jan Cemper.

Prezidentští kandidáti se sešli se studenty z Ústí nad Labem
Uchazečům o Hrad by ke jmenování soudců stačily zákonné požadavky

Organizátoři demonstrací vyjadřují odpor vůči politice strachu, kterou podle nich strany sdružené ve frakci Evropa národů a svobody (ENF) šíří a populisticky podle nich využívají krizí současné společnosti k získávání voličů.

Příznivci stran z této frakce zaplnili sál v Top hotelu, při projevech řečníků vstávají, bouřlivě tleskají, nad hlavami jim vlají vlajky s logem frakce, ale i české státní vlajky. Novináři museli podepsat prohlášení, že se budou pohybovat jen ve vyhrazených prostorech; pokud by je opustili, už nejsou vpuštěni zpět.

Bouřlivě publikum přivítalo hlavní řečníky, jimiž jsou nizozemský politik a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders, francouzská pravicová politička a předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová a hostitel setkání předseda SPD Tomio Okamura. Ti vystoupili už před konferencí před novináři a i tisková konference byla za zpřísněných podmínek. V místě jejího konání v hotelu Alcron poblíž Václavského náměstí nejezdily z bezpečnostních důvodů výtahy a po chodbách se pohybovala ochranná služba se psy. Na samotné konferenci v Top hotelu v první sekci moderované místopředsedou SPD Radimem Fialou vystoupili členka Evropského parlamentu z Velké Británie a příznivkyně brexitu Janice Atkinsonová a polský politik Michal Marusik, zástupce strany Kongres nové pravice.