Kardinál Duka v úvodním slově připomněl, že povinností pražských biskupů a arcibiskupů byla vždy péče o chudé. Jídlo v dobách dřívějších rozdávali před katedrálou svatého Víta. „Současně panovník, ať už to byl kníže nebo král, mohl vidět, jaký je stav země, a že je zapotřebí dělat něco s těmi, kteří potřebují pomoci. To se nám tak úplně nedaří," řekl Duka.

Shromážděným popřál požehnané Vánoce a aby ve zdraví přežili zimu. „Přece jen mrazy ještě přijdou. Zima nám ještě ukáže, že není jenom tak. Přeji vám, abyste všichni našli možnost ubytování," dodal Duka s tím, že na jednáních s vládou se bude snažit prosazovat nějaké legislativní řešení bezdomovectví a zakotvení postavení organizací, které jim pomáhají.

Část hostů kromě sálu kardinála Berana v arcibiskupském paláci jedla v sále kapucínského kláštera na Loretě. Ti, kteří se dovnitř nedostali, dostali pohoštění i ven. K obědu bylo už tradiční menu: polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna či kuře se zelím a knedlíkem, jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Každý host pak na odchodu dostal drobné dárky.

Dárek dostal i hostitel, kardinál Duka. Pořadatelé mu přinesli fotky z předchozích deseti ročníků společného oběda. S organizací slavnosti pomáhalo 100 dobrovolníků, část z nich hostům servírovala oběd, další usedli spolu s nimi ke stolu.