Bývalá vicepremiérka Karolína Peake odmítla některé nabídky a bude se nějakou dobu věnovat dětem. Jasno zatím nemá dlouholetý poslanec ODS Jan Vidím.

„Obnovím pozastavenou živnost, tedy budu se opět živit v komerční sféře tak jako do roku 2010," řekl Drábek. Drábek podle živnostenského rejstříku přerušil k srpnu 2010 živnost v oboru poradenská a konzultační činnost a zpracování odborných studií a posudků, původně až do poloviny příštího roku, kdy mělo zhruba končit řádné volební období.

Dobeš, který se dříve rozešel s Věcmi veřejnými a nedávno rezignoval na funkci šéfa hnutí Pro sport a zdraví, podotkl, že se živil jako psycholog 25 let. „A pokračuji v tom," uvedl.

Vidím: Zatím nevím

„Moje majetkové poměry jsou veřejně známé, mohu teď chvíli zůstat doma a věnovat se dětem, což dělám," řekla Peake, jež po odchodu z VV založila a do letošního srpna vedla někdejší nejmenší vládní stranu LIDEM. Peake prý zatím odmítla některé nabídky, pomáhá manželovi s jeho neziskovou organizací a sleduje politické dění.

„Nemohl, protože to zatím nevím," odpověděl na dotaz o další kariéře Vidím, někdejší šéf branného výboru, který se rozhodl odstoupit ze středočeské kandidátky ODS a skončit v politice. Navržen byl až na 13. pozici.

Někdejší místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09) v souvislosti s trestním stíháním kvůli nákupu vojenských dopravních letounů CASA uvedla, že ukáže čas, zda byla její profesní dráha přerušena nebo ukončena. „Především se musím postarat o znovunavrácení zdraví aspoň do té míry, jak to bude možné. Také musím vyčkat na další postup orgánů činných v trestním řízení. Až tyto dvě etapy absolvuji, na aktivní život rozhodně rezignovat nechci," řekla Parkanová, která nyní žádá o důchod.

Suchá byla vyškrtnuta

Bývalá poslankyně Kristýna Kočí (dříve VV, později nezařazená) založila s obchodním partnerem komunikační agenturu. „V soukromém sektoru tak budu moci zúročit své zkušenosti z politiky stejně jako své politologické vzdělání," uvedla. Její někdejší stranická kolegyně, později poslankyně za LIDEM Lenka Andrýsová se prý zajímá o práci konzultantky v mezinárodní firmě a nevylučuje návrat do politiky.

„Bavilo by mě zpracovávat analýzy veřejné správy nebo příležitostí na trhu pro naše firmy. Tedy aspoň v době, než se vrátím do politiky a budu pokračovat v hledání rozumných úspor, v odstraňování byrokracie a v otevírání informací státu," řekla Andrýsová.

V říjnových volbách nebude kandidovat ani Jana Suchá, která opustila VV a potom i LIDEM. Nyní měla být podle médií čtvrtá na karlovarské listině hnutí ANO, uvedla ale, že byla v sobotu vyškrtnuta. „A protože mám již sedm let svou advokátní kancelář, kterou jsem provozovat nepřestala, tak se budu stále živit advokacií," dodala Suchá.