Burian dnes na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení ND, avšak s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si prý například jist, zda se vrátí šéf činohry Dočekal a další lidé, to vše se musí podle něj nyní vyřešit.

„Není co stahovat. Vyjádřili jsme se k situaci a nemůžeme reagovat tak rychle, jako jedná vláda. Vláda jedná z minuty na minutu, tak neuvažují a nejednají ani psychopaticky založení lidé. Je to jak zběsilé auto…," řekl herec Prachař. Podle něj může trvat i několik týdnů až měsíců, než se situace uklidní.

„Jsou to svobodní lidé, kteří mají na celý proces nějaký názor a mají na něj plné právo. Já nemohu řídit Národní divadlo bez herců a uměleckého vedení, takže my se musíme nějak sejít, spojit a domluvit se," řekl Burian. Ministrovi slíbil, že bude s umělci jednat. Dočekal řekl, že se s Burianem setká po neděli a situaci si musí rozmyslet.

Podivná slova premiéra

Také herec Pavelka se do ND vrátit nemíní, v České televizi uvedl, že „není žádná záruka, že se pan ministr zítra nerozhodne jinak a potom zase jinak". Slova premiéra Jiřího Rusnoka o požadavcích kulturní fronty, která si otevřená výběrová řízení nepřeje, označil za „podivná". Pavelka připustil, že pokud by všichni umělci trvali na odchodu, sezona zřejmě nezačne. Herec a zpěvák Richard Krajčo podmínil svůj návrat odstoupením ministra Balvína.

Herec Donutil se už do Národního divadla vrátit nechce. „Můj názor na Burianovo odvolání vysvětluje to, že jsem dal výpověď. Nehodlám pracovat v instituci, která je takhle nehorázně řízená," řekl Donutil IHNED.cz. Chtěl by ale dohrát rozehrané inscenace, pokud mu to nové vedení divadla umožní. Za sebou má mnoho úspěšných rolí, například ve Sluhovi dvou pánů – nejdéle hrané činoherní inscenaci v ND. Donutil serveru řekl, že vláda nebere žádný ohled na diváky a voliče, takže je možné obávat se čehokoli.

Balvín odvolal Buriana z funkce ve čtvrtek, v den, kdy ředitel nastoupil. Jeho krok však vyvolal ostrou reakci napříč politickými stranami i odbornou veřejností. Vrátit ředitele zpět do funkce mu dnes nařídil premiér Jiří Rusnok.