Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nechceme smrdět jako popelník, volají nekuřáci

OSTRAVA - Restaurace, hospůdky a kavárny se zákazem kouření se, bohužel pro ně, v kraji takřka nevyskytují.

17.5.2007
SDÍLEJ:

Jedním z mála nekuřáckých restauračních podniků je Sedmé nebeFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Oblaka modrého kouře zahalují do šera místnosti hospůdek, restaurací a kaváren. Kuřáci si odpalují jednu cigaretu od druhé a ti, kteří tabákovým výrobkům neholdují, jsou jim většinou ukradení.

Má vůbec dneska nekuřák šanci dýchat u piva, kávy či nealka čerstvý vzduch? Může si těhotná žena posedět na chvíli v restauraci s kamarádkou, aniž by si ona i její budoucí potomek pasivně zakouřili? Pokud si nezajdou sednout na letní zahrádku, pak jen velmi výjimečně.

Nekuřáckých podniků je v Moravskoslezském kraji velmi poskrovnu. Příkladem toho, proč je situace taková, může být příběh jednoho z klubů na známé Stodolní ulici. Když se před nepříliš dávnou dobou otevíral, stal se prvním podnikem v ostravské Mekce zábavy, kde měli paliči cigaret smůlu. Majitelé uvažovali na první pohled správně.

Stodolní přitahuje tolik lidí, určitě mezi nimi bude i dost těch, kteří si rádi posedí v prostředí bez dýmu. Ukázalo se však, že se spletli. Pro převážně mladou klientelu Stodolní je zkrátka cigareta v koutku úst módní.

„Když jsme byli úplně nekuřácký klub, tak k nám moc lidí nechodilo. Po zkušebním provozu jsme se tedy nakonec rozhodli, že kdo bude chtít, může si zapálit i u nás. Bohužel, tržba je pro nás důležitější než prázdný nekuřácký klub,“ přiblížila Drahomíra Jeřábková, provozní klubu Templ, důvod toho, proč už dnes může host na požádání dostat u baru popelník.

V Templu se podařilo zachovat aspoň jeden oddělený prostor, kde se nekouří stále. Stejným způsobem se snaží vyjít nekuřákům vstříc vícero hospůdek a restaurací. Pro hosty to však úplně ideální není.V rozdělených podnicích totiž cigaretový kouř je i tak cítit, cesta z nekuřácké části na toalety navíc častokrát vede přes onu místnost s povolením kouřit, takže se host načichnutí ani nadechnutí stejně neubrání.

Mezi lidmi střední generace už je přitom dost těch, kteří by čistě nekuřácký podnik uvítali. Podnikatelé se však stále bojí toho, že by bez popelníků na stole přišli o tržby. „Nechápu, proč se neotevírá více čistě nekuřáckých podniků. Z mých kamarádů třeba nekouří vůbec nikdo a všichni bychom uvítali, kdybychom si mohli posedět v nezakouřeném prostředí. Ale takovou hospůdku jsme v Ostravě ještě neobjevili. Možná, že kdyby začali nekuřáci zadýmané hospody bojkotovat, tak by si možná jejich provozovatelé uvědomili, o jak silnou kupní sílu přicházejí, a popelníky by raději schovali někam do skladu,“ sdělil svůj pohled na celou situaci muž středních let, který si nepřál být jmenován.

Po zřízení nekuřáckých restaurací pak volá například i třicetiletá Klára Vašutová. „Uvítala bych vznik nekuřáckých hospůdek, protože pak bych se nemusela bát, že když si někam sednu s přáteli, tak po příchodu domů budu smrdět jako popelník,“ sdělila Vašutová jeden z důvodů, proč jí chybějí podniky se zákazem kouření, a závěrem přidala ještě další dva: „Plánuji rodinu, a když budu těhotná nebo už pak budu mít malé dítě, chtěla bych si zajít na oběd do restaurace, aniž by mě, respektive nás, obtěžoval kouř. Navíc můj manžel je občasný kuřák a v prostředí bez dýmu by ho to nelákalo si zapálit, což bymětaké samozřejmě těšilo.“

Nekuřáckých podniků je v kraji jako šafránu

Kouření zakázáno. Tento nápis na dveřích restaurací či barů většinou nenajdete. Když už náhodu ano, jde většinou o kavárny. Hospodští v tomto směru naopak zaostávají úplně.

Rozjet nekuřácký podnik je risk

OSTRAVA - Sedmé nebe. Tento poetický název nese kavárna v centru Ostravy, která jako jedna z mála v celém krajském městě není kuřákům určena vůbec. Přesto se uchytila. Podle Jakuba Matýska, vedoucího tohoto podniku, bude nekuřáckých zařízení postupně přibývat. On sám na základě dobré zkušenosti otevřel v těchto dnech druhý podnik bez popelníků.

„Na začátku jsme si řekli, že zkrátka zkusíme provozovat kavárnu jinak. Byl to risk, ale doufali jsme, že se klientela nakonec najde. Vždyť je spousta lidí, kteří si chtějí posedět s přáteli a neodcházet pak v zakouřených šatech,“ popsal popud k založení podniku pro nekuřáky Matýsek.

V Sedmém nebi je dnes skoro pořád plno. Kvůli nezakouřenému vzduchu zde na malé posezení často zavítají i těhotné ženy nebo maminky s dětmi. Stejného úspěchu by chtěl Matýsek dosáhnout i s novým podnikem, Kavárnou Minikino. A to přesto, že k původní kavárně oblíbeného Minikina cigaretový kouř neodmyslitelně patřil.

„Zatím jsem trochu v rozpacích, ale na druhé straně ještě nefungujeme ani čtrnáct dnů. Podle mě se i tady najde klientela, která si tuto nekuřáckou kavárnu oblíbí,“ dodal ještě Jakub Matýsek. (map)

Nemá popelníky, ale vábí i kuřáky

FULNEK - První v historii města je podle pamětníků nekuřácká restaurace, která se nachází v nedávno otevřeném Městském kulturním centru Fulnek na Novojičínsku. Centrum funguje asi půl roku, restauraci otevřeli letos koncem dubna. „Celý objekt kulturního centra je nekuřácký, všude jsou čidla. Tak jsme se rozhodli, že uděláme nekuřáckou i restauraci,“ uvedla důvody pracovnice centra Marie Valová. Přestože město, které je zřizovatelem, dávalo již dopředu najevo, že restaurace bude nekuřácká, zatím jsou poznatky personálu spíše pozitivní. „Návštěvnost je slušná a zjistili jsme, že tu chodí i kuřáci. Když mají potřebu, jdou si zapálit před restauraci,“ poznamenala Valová a dodala, že uvažují, že na zahradě vybudují posezení, kde by kuřákům trochu ulevili. (ipa)

V restauracích stále vítězí cigarety

HAVÍŘOV - Nekuřáckých restaurací je v Havířově tak málo, že se dají spočítat na prstech jedné ruky. Lidé stále dávají většinou přednost těm, kde si mohou zapálit. „Myslím, že jsme jediné čistě nekuřácké zařízení. Pak je ve městě několik stravovacích podniků, které jsou rozděleny na kuřáckou a nekuřáckou část. Nicméně ten dým, pokud to nejsou úplně oddělené dvě místnosti, tam vždy je,“ řekl spolumajitel jedné z havířovských nekuřáckých restaurací Tomáš Mička. Majitelé, kteří se rozhodli zariskovat a nebáli se, že ztratí klientelu, nyní z čistého vzduchu v podniku profitují. „Jsme poměrně malá stylová restaurace, která dbá především na dobrou kuchyni a příjemné prostředí. Uvědomili jsme si, že se mnoho lidí, především matky s dětmi, otočilo ve dveřích, jen co uviděli kouřovou clonu. Zjistili jsme, že nám návštěvníků neubude, ale právě naopak. A ještě budeme pracovat v čistém a zdravém prostředí,“ dodal Mička. Mnoho havířovských majitelů podniků však změnu nechystá. Stále nevěří, že zdravé prostředí může zvítězit nad drogou. (bm)

Nekuřáci v Opavě? Na výběr nemají

OPAVA - Pokud si chcete zajít do opavské restaurace a nechcete poté zapáchat kouřem, máte víceméně smůlu. Téměř všechny podniky jsou zde totiž kuřácké. Když pomineme školní Vesnu, kde je kvůli studentům hotelové školy nekuřácké prostředí téměř samozřejmostí, můžete navštívit restauraci U Tiskárny. Alespoň to potvrdila pracovnice opavského informačního centra Dominika Skřontová. „Nekuřácké restaurace U Tiskárny a Vesna jsou snad jediné svého druhu. Pak nabízejí někde jen oddělenou část pro nekuřáky,“ sdělila Skřontová a dodala, že o takovýto typ podniků ani není příliš velký zájem. Klienti informačního centra se ptají na restauraci bez popelníků jen výjimečně. Majitel jediné klasické nekuřácké restaurace U Tiskárny Aleš Krčmář zmínil, že ho všichni od takového nápadu odrazovali. Jak ale sám přiznává, vyplatilo se to. „Samozřejmě se nám změnila klientela. Nechodí k nám pivaři, kteří vykouřili za večer krabičku cigaret. Máme tady spíše rodiny s dětmi,“ tvrdí Krčmář, který sám již patnáct let nekouří, a dodává: „Nekuřáckoumámei zahrádku.“ (ver)

Řešením může být univerzální podnik

FRÝDEK-MÍSTEK Majitelé frýdecko–místecké kavárny Café Solo se rozhodli udělat univerzální podnik pro kuřáky i nekuřáky. „Rozdělily se vnitřní prostory na kuřáckou a nekuřáckou část. Navíc nám tu dobře funguje i klimatizace, takže kouř tu ani není skoro cítit. Tímto způsobem jsme přilákali obě skupiny lidí. Navíc byli spokojeni i zaměstnanci z hygieny,“ rozpovídala se servírka Denisa Jajová. Do kavárny přicházejí nejen milovníci kvalitní kávy, hladoví strávníci, ale i lidé, kteří mají rádi sladké, protože si zde mohou ke kávičce dát i zákusek. „Moc se mi to tady líbí. Dá se říct, že je to kavárna, restaurace a cukrárna v jednom. Taky je moc fajn, že jsou tu místnosti pro kuřáky i nekuřáky. Úplně všude to ještě není pravidlem,“ ocenil jeden ze spokojených hostů. (sru)

17.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Erdogan na zasedání Organizace islámské spolupráce
3

Erdogan vyzval svět, aby uznal Jeruzalém za hlavní město Státu Palestina

Bombardování v Jemenu
5

Při leteckých útocích na základnu rebelů v Jemenu zahynulo 30 lidí

Přerozdělování imigrantů? Babiš je proti trvalým kvótám: Návrh je nepřijatelný

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl trvalý přerozdělovací mechanismus imigrantů mezi členskými zeměmi Evropské unie, jak je v navrhované reformě evropského azylového systému. Při dnešním jednání sněmovního evropského výboru o pozicích Česka pro nadcházející jednání Evropské rady v Bruselu varoval v této souvislosti před novým pnutím v unii a případnými odchody dalších členských zemí z bloku.

Oblíbená akce je tu. Česko si už dnes zazpívá po celé republice koledy

Zpříjemněte si s Deníkem čekání na Ježíška zpíváním. Po celé republice už dnes od 18 hodin zazní koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán či Půjdem spolu do Betléma. Celý večer pak zakončíte vánoční písničkou Vánoce, Vánoce přicházejí.

V části Česka hrozí ledovka, severovýchod zasáhne opět silný vítr

V části Česka hrozí v noci a ve čtvrtek ráno tvorba ledovky. V Moravskoslezském kraji a v Olomouckém kraji na Jesenicku, Šumpersku a Přerovsku pak v noci opět zesílí vítr, slábnout by měl v poledne. Aktuální výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

DOTYK.CZ

Po stopách zvířecích emocí. Rozumíme jim vůbec?

Zvířata jsou nám daleko bližší, než jsme ochotní si připustit. Prožívají si svá malá i velká citová dobrodružství. Nejsou jim cizí radost, smutek, strach ani láska. Fakt, že kohout umí svým slepicím lhát, že zvířata dokáží jednat nezištně a že veverky jsou vychytralé zlodějky, by ještě před několika lety lidé považovali za fantazírování. Zkušený německý lesník Peter Wohlleben, milovník přírody, se vydává po stopách zvířecích emocí, jež utvářejí jejich pestrý svět.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT