Multiagro vyrábí civilní střelivo a obchoduje se zbraněmi a municí. K těmto účelům má v bývalém zemědělském areálu zkolaudovány tři objekty, jeden slouží původnímu účelu a jedna budova je v ruinách. Pět skladů ale firma pro uložení zbraní, střeliva a munice zkolaudováno nemá, využívat se smí jen pro zemědělské účely. Stavební úřad vloni při kontrole zjistil, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech jsou ale neoprávněně skladovány zbraně a střelivo. Úřad v Holicích proto nařídil vyklizení skladů, což potvrdil i soud, dalším krokům zabránily námitky pro podjatost.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které má v gesci stavební úřady, kraji opakovaně napsalo, že dokud nezačne exekuční řízení, je předčasné o námitce z podjatosti rozhodovat. „Vyzveme stavební úřad v Holicích, aby uskutečnil kontrolní prohlídku, zda je závadné uskladnění materiálu odstraněno. Na základě toho bude případně zahájeno exekuční řízení," uvedl Votřel.

Majitel firmy řekl, že s výjimkou jednoho skladu jsou již všechny objekty zkolaudované ke skladování munice. „Žádný problém v tom nevidím, všechno máme v pořádku," uvedl Rudolf. Ověřit jeho tvrzení se ČTK nepodařilo. Zástupce vedoucího odboru životního prostředí a stavebního úřadu v Holicích Helena Sedláková se k věci nechtěla vyjádřit, aby nezavdala Rudolfovi důvod k námitce z podjatosti, krajský úřad zatím informace o dodatečné kolaudaci skladů nemá.

Policie po kontrolách od loňského února ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Podle Rudolfa zabavila asi 20 tun, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Majitele policie letos v dubnu obvinila z nedovoleného ozbrojování, část materiálu včetně semtexu a trhaviny Perunit podle policie získal nelegálně. Správní řízení s firmou Multiagro kvůli nepovolenému skladování výbušnin zřejmě po skončení policejního vyšetřování zahájí i Český báňský úřad.