Prezident Zeman nebude požadovat 101 poslaneckých podpisů po politikovi, kterého pověří sestavením vlády. Hlava státu to řekla v dnešním vydání deníku Právo. Němcová jeho vyjádření přijala. „Pan prezident by měl participovat na co možná nejrychlejší stabilizaci poměrů. Určitě ne kladením nějakých dalších podmínek nebo svých požadavků," řekla Němcová.

Ověřených 101 podpisů požadoval Zemanův předchůdce Václav Klaus v roce 2004 pro jmenování vlády Stanislava Grosse (ČSSD). Chtěl mít písemný důkaz, že kabinet ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU bude mít podporu Sněmovny. „Já jen zopakuji slova Václava Havla, který, když chtěl podpisy Václav Klaus, tak to označil ze estébácké metody. Takže já myslím, že to nutné není," řekl po dnešním jednání Bělobrádek.

Otázka důvěry

Lidovci podle něj také nebudou požadovat po sociální demokracii, aby jako důkaz vnitřní jednoty po rozkolu mezi dvěma stranickými křídly předložila podpisy všech 50 poslanců svého klubu. „Je to otázka elementární důvěry a uvidíme, jestli bude naplněna," řekl Bělobrádek.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a Němcová se dnes s šéfem lidovců bavili také o počtu místopředsedů budoucí Sněmovny. Shodli se na tom, že ideální počet by byl čtyři až pět místopředsedů. Do Poslanecké sněmovny po volbách proniklo sedm stran. Podle Němcové bude ODS usilovat o jedno z místopředsed­nických míst. KDU-ČSL by místopředsedu také ráda měla, ale nelpí na tom. „Dá se to potom kompenzovat i v rámci výborů a zastoupení členů ve výborech," upřesnil Bělobrádek. Obsazení postů je ale podle něj věcí další diskuse.