Spory obou řešil prezident. Babiš poukazoval na předražené přístroje, v auditech odhalil chyby v užití evropských dotací. Podal proto trestní oznámení kvůli koupi Cyber Knife pro ostravskou nemocnici z doby, kdy ji řídil Němeček.

Konec poplatků označil Babiš za chybu. Než souhlasil s navýšením platby státu za děti či nezaměstnané od pololetí ze 780 na 845 korun měsíčně, aby nemocnice dostaly 2,1 miliardy za zrušené poplatky, musel Němeček doložit, jak financování zprůhlední. Například že posílí kontrolu pojišťoven.

Úhradová vyhláška

Další změnou je pokles DPH na léky z 15 na deset procent a více peněz pro lázně, pobyt na pojišťovnu se prodlouží ze tří týdnů na čtyři.

Náhradu za zrušené poplatky dal Němeček do úhradové vyhlášky na příští rok. Ambulance ji dostanou v plné výši 30 korun, nemocnice, LDN či lázně 100 korun, lékárny místo 30 jen 12 korun. Lékárny chtěly plnou náhradu, ministr to odmítl s tím, většina lékáren poplatek nevybírala.

Úhradová vyhláška už letos mírně přidala a pro příští rok je navýšení ještě větší. Pojišťovny dostanou o deset miliard víc, polovina jde na náhradu poplatků, celkem na péči dají 239 miliard. Vyhláška pokrývá i růst platů o pět procent ve státních i soukromých nemocnicích. Odbory chtěly 10 procent, na to teď není, shodli se Němeček s Babišem.

V systém veřejného zdravotního pojištění se letos projevil příliv peněz z minulého roku, kdy stouply odvody státu a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostala půjčku od státu. Poprvé po pěti letech končí VZP s mírným přebytkem 220 milionů. Loni měla propad téměř miliardu, předloni 3,5 miliardy. Také většina nemocnic má kladnou bilanci, dluh pražské Bulovky a brněnské nemocnice u sv. Anny řešila vláda dotací 700 milionů.

Centrální nákupy

Zprůhlednit toky financí má hlavně zveřejňování smluv pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi. Letos s tím po dohodě s Němečkem začala VZP, příští rok to všem pojišťovnám uloží zákon. Zakáže jim, aby platily firmám za nábor pojištěnců, letos s tím pojišťovny přestaly dobrovolně. Ministerstvo letos také spustilo projekt centrálních nákupů zdravotnického materiálu pro svých 20 nemocnic, příští rok je rozšíří i na léky. Odstartoval projekt DRG restart. Jde o platby za diagnózu, sběr dat, analýza a nastavení úhrad potrvá dva až tři roky, pak už by nemocnice měly dostávat za stejnou péči stejnou úhradu.

České zdravotnictví se letos dostalo do centra zájmu světových médií, když se v pražském protonovém centru léčil pětiletý Brit Ashya. Letos také rozhodci rozhodli, že centrum se domáhalo platnosti smlouvy o smlouvě budoucí s VZP neoprávněně. V Česku není protonová léčba v seznamu výkonů hrazených pojišťovnou, zařazení řeší komise ustavená ministerstvem.

Vítězstvím Česka letos skončil letitý spor s Diag Human, který se domáhal náhrady škody za zmařený obchod s krevní plazmou. Čeští lékaři zabodovali, když v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny provedli jako první ve střední a východní Evropě u jednoho pacienta transplantaci pěti orgánů, z toho tenkého střeva poprvé v Česku. Přínosem pro českou populaci více zatíženou rakovinou je od ledna 2014 adresné zvaní na screening rakoviny prsu, čípku a střeva. Zájem o preventivní vyšetření stoupl nejvíc u tlustého střeva, kde dosud byla účast nejmenší.