Stát odvádí zdravotní pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce. Celkem ho platí za téměř šest milionů lidí. Měsíčně za osobu hradí 845 korun. Od ledna se má částka podle návrhu zvýšit na 904 korun.

„Ambulantní péče zaměstnává tisíce lékařů a sester a oni nemohou být vyjmuti z toho navýšení," řekl po schůzce novinářům ministr. Připomněl, že zdravotní péče neposkytují jen nemocnice, ale také ambulance, ať je to primární péče, nebo ambulantní specialisté. „Bez navýšení nemůže stabilně fungovat ani nemocniční, ani ambulantní sféra," dodal.

Ministerstvo do příštího jednání propočítá, jakým způsobem by ambulancím mohlo přidat. „Tam to půjde jinak než v nemocnicích, zřejmě přes seznam výkonů a přes režie, které odrážejí právě personální náklady," vysvětlil.

Navýšení plateb

Mluvčí Koalice soukromých lékařů Vladimír Dvořák dohodu potvrdil. „Náš hlavní návrh je, že by se měla obecně navyšovat platba za práci lékaře a režii lékařských zařízení, ať už to jsou zařízení ambulantní nebo nemocniční," řekl. Zdůraznil, že soukromí lékaři v žádném případě nestojí proti lékařům nemocničním, odmítají jen to, aby selektivně se zvyšovaly jejich platy, místo aby se v seznamu výkonů zvýšilo ocenění práce lékařů.

S lékaři hovořil ministr dnes i o řadě jednotlivých problémů, které se v lecčems liší od problémů nemocničních. „Ale je tady jedna medicína, jedno zdravotnictví, nemocnice nemohou fungovat bez ambulantní sféry a ta nemůže fungovat bez nemocnic," shrnul.

Ministr projevil spokojenost s tím, jak konstruktivně lékaři k jednání přistoupili, byť se s nimi dnes na všem neshodl. Praktičtí lékaři pro děti a dorost, kteří jsou členy koalice, nesouhlasí s tím, aby pediatrie v ambulancích a nemocnicích se ve vzdělávacích programech sloučila do jednoho oboru. Místopředseda sdružení Milan Kudyn předal ministrovi petici s desítkami tisíc podpisů občanů, kteří lékaře v požadavku zachovat členění pediatrie podpořili.