Mluvčí nemocnice Jakub Hofman řekl, že porodní lékařka právě zasahovala u komplikovaného porodu, kdy hrozilo, že rodička vykrvácí. Když začala žena v sanitce rodit, vyslala za sebe kolegu gynekologa, který ji u porodu zastal.

Ernestová uvedla, že dvaadvacetiletá žena s porodními bolestmi zavolala ve čtvrtek večer záchranku z Kauflandu v Libni. Stahy měla již ve čtyřminutových intervalech, proto s ní záchranka jela do nejbližší nemocnice, zhruba tři kilometry vzdálené Bulovky.

"K překvapení všech zúčastněných zdravotníci porodnického oddělení odmítli rodící ženu přijmout s odvoláním na vyhlášený stop-stav a dva porody v chodu. Nepomohly ani telefonické intervence dispečerky operačního střediska," řekla Ernestová.

Posádka rychlé zdravotnické pomoci převezla nastávající maminku na nosítkách zpět do sanity, vzdálené pět metrů od porodnického sálu, kde žena porodila zdravého chlapce. "Záchranka přivezla ženu, která se chystala rodit, ve velmi nešťastné chvíli, kdy zrovna porodní lékařka se věnovala velmi komplikovanému porodu, kdy hrozilo, že rodička vykrvácí," řekl Hofman. Lékařka oznámila záchrance, že rodičku přijmout nemůže, a očekávala, že záchranka převeze ženu jinam.

Souhra náhod

Shoda okolností a nešťastných náhod podle něj vedla k tomu, že rodička začala rodit. Záchranka znovu volala na kliniku, kde jí porodnice řekla, že stále zasahuje u velmi komplikovaného porodu, proto místo sebe vyslala kolegu gynekologa. "Okamžitě přiběhl a vše vyřešil. Odstřihl pupečníkovou šňůru, zajistil novorozeně i maminku, vše se obešlo bez problémů. Miminko i maminka jsou v pořádku v naší péči," řekl mluvčí Bulovky. Zdůraznil, že žádný skandál se nestal, byla to jen souhra nešťastných událostí.

"Naštěstí vše proběhlo bez komplikací, novorozence i maminku se na druhý pokus podařilo předat do následné péče odborníků," řekla Ernestová. Podle ní zůstává otázkou, co by se stalo v případě nenadálých komplikací a kdo by byl za případný nezdar odpovědný.
Porody v sanitce nebo v terénu nebývají příliš časté. Pokud už žena porodí dítě mimo nemocnici, většinou je to proto, že se do porodnice nestihla dostat včas.

Podobné případy

Například letos v půlce března nestihla do porodnice dojet mladá žena, chlapce porodila u benzinové stanice na pražské Jižní spojce. Loni v prosinci porodila ještě v sanitce holčičku žena v Brně. Roli porodníka musel zvládnout muž, jehož těhotnou ženu loni v srpnu v Jílovém u Prahy překvapily porodní bolesti. Pomáhal mu operátor na lince.

Na toaletě opavské nemocnice porodila loni v květnu holčičku třiadvacetiletá žena, kterou do nemocnice přivezla sanitka s akutními bolestmi břicha. Mladá žena při vyšetření popřela, že je těhotná.