Povinně značit se budou všichni psi při prvním očkování proti vzteklině. Novinku přijali senátoři. Ještě ji musí podepsat prezident. Čipování vyjde chovatele na čtyři sta až osm set korun. V ceně je registrace a zavedení zařízení. Někdy se také k čipu vydává pas pro psa. Nařízení se týká zhruba 1,5 milionu psů. Za nedodržení povinnosti bude hrozit pokuta od 20 do 100 tisíc korun. To je dvojnásobek částky, která byla původně navrhována.

Ilustrační foto
Češi nechtějí platit za hovězí. Krávy jdou do světa na chov

USNADNÍ PRÁCI

Většina oslovených starostů novelu veterinárního zákona vítá. Dlouholeté zkušenosti má s čipováním útulek v Litvínově. Město bylo totiž v 90. letech jedním z prvních v republice, kde byla povinnost zavedena. Zaměstnancům útulku výrazně usnadňuje práci. V případě, že se najde pes, který nemá čip, musí jít do karantény. Pak přijde veterinář a udělá mu zdravotní prohlídku. Pejska posléze označí a naočkuje a až poté může hledat nový domov.

Naopak, když pes má čip, do karantény nejde. Pracovníci útulku a strážníci se ho snaží co nejrychleji dostat domů. „Ve vozidlech máme čtečku, díky které máme možnost přečíst číslo implantátu a dispečink si ho v evidenci psů dokáže najít. Pokud je to litvínovský pejsek, tak zjistíme, kde má majitele, a toho na vyrozumíme,“ uvedl vedoucí útulku Štefan Horský. Informaci ale poskytuje čip i o jiných věcech. Například pokud pes někoho pokouše, může se zkontrolovat, zda byl očkovaný.

Autobus Pirátů
Piráti, sundejte mě z vězeňského autobusu, požaduje Nečasová. Hrozí právníky

NEEXISTUJE JEDNOTNÝ REGISTR

Kritici novely však namítají, že stále ještě neexistuje jednotný registr, který by evidoval všechny psy. Stejné je to i s jednotlivými čipy. To potvrzuje i mluvčí radnice ve Slavkově u Brna Veronika Slámová. „Existuje asi šest druhů čipování, jenže ne každý čip je kompatibilní se čtečkou, kterou zrovna máme. Stalo se už, že jsme nemohli identifikovat psa, i když měl čip,“ uvedla.

Josef Uchytil
Finanční poradce: Zažíváme skvělé časy, které nebudou trvat věčně

STAČÍ JEN ZNÁMKA?

Problémy se systémem připouští i starosta Habrovan na Vyškovsku Radoslav Dvořáček, který je jinak povinnému čipování nakloněn. Podle něj mají vesnice oproti městům nevýhodu v tom, že jim často chybějí čtečky. Podle některých je čipování na vesnicích zbytečné a k identifikaci zvířete stačí pouze známka.

Nejčastějším argumentem jsou také možné zdravotní problémy. Podle některých může čip menší psy tlačit. Veterináři se však shodují v tom, že zařízení jsou nezávadná. „Pejskům v žádném případě v těle nevadí. Jejich injekční aplikace je rychlá a bezbolestnější než třeba očkování. Jediné, co po zavedení čipů doporučuji, je jeden den pejskovi nenasazovat obojek,“ uvedla veterinářka Michaela Calebková. Také psi, kteří jsou starší či nemocní a u kterých veterinář shledá, že by jim čipování mohlo zdravotně ublížit, nebudou muset označení absolvovat. Na úřad ale musí jejich majitel donést potvrzení.

Ilustrační foto.
O psí hotely na Vysočině je o prázdninách zájem, i ze strany cizinců