Mění vaše pigmentové znaménko tvar, barvu, rozpíjí se nebo roste? Pak neváhejte a navštivte kožního lékaře, možná totiž máte kožní nádor, známý jako melanom.

Čím dříve je odhalen, tím větší je šance na vyléčení. Je namístě připomenout to právě před začátkem letních dovolených. S opalováním by to rozhodně lidé neměli přehánět, ozónová vrstva se dlouhodobě tenčí a na naše těla pak proniká stále více škodlivých UV paprsků.
„Melanomem u nás každoročně onemocní 1500 lidí a pětina z tohoto počtu na něj zemře. Přitom průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let,“ řekla Monika Arenbergerová, specialistka na kožní onemocnění z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). I proto se každoročně pořádá Evropský den melanomu, do něhož se u nás zapojují desítky dermatologů (letos bude 10. května a seznam lékařů, kteří se k němu připojí, najdete na www.obleceniproti slunci.cz).

Nejhorší je melanom

Ze tří základních druhů kožních nádorů je nejzákeřnější melanom. Další dva druhy, bazaliom a spinaliom, většinou nemají tak těžký průběh a úspěšnost léčby je vysoká.

Problémem je, že dlouhodobě ubývá ozónová vrstva, která pak propouští více škodlivého UV záření, které vznik melanomů podporuje.
„Nárůst UV záření v podstatě kopíruje nárůst melanomu,“ konstatoval Petr Arenberger, dermatologický specialista z FNKV. V podstatě čtvrtinu všech onkologických onemocnění tvoří zmíněné melanomy, bazaliomy a spinaliomy.

A prevence? Zejména v mládí co nejméně vystavovat svou kůži přímému slunečnímu záření. Když se například dítě jednou za život spálí tak, že má puchýře, zvyšuje to riziko onemocnění melanomem dvojnásobně.

„I proto doporučujeme, aby například děti u moře nosily speciální obleky, v nichž je možné se i koupat a jsou vzdušné. Pak jsou samozřejmě na místě krémy s vysokými ochrannými faktory od 30 výše,“ pokračoval Arenberger.
Rovněž zejména lidé, kteří mají na svém těle větší množství znamének (25 a více), mají světlou kůži či v jejichž rodině měl někdo kožní nádor, by měli lékaře pravidelně každoročně navštěvovat.

Problémem jsou prý hlavně muži, kteří na sebe tolik nedbají. „Ti často přijdou, až když je pozdě. Nemoc pak může mít velmi rychlý a bolestivý konec,“ varuje moderátorka a modelka Diana Kobzanová, která podporuje preventivní akce, které jsou spojené s tímto onemocněním. Apelovala na to, aby právě muži v rizikovém věku nad 50 let s prohlídkou neotáleli.

I nadále totiž v ČR stoupá počet obyvatel s melanomem. Zatímco v roce 1970 to byli tři lidé na sto tisíc obyvatel, dnes už je jich zhruba osmnáct na stejný počet lidí.
„Samozřejmě těžko zastavíme úbytek ozónové vrstvy. Na druhou stranu v oblasti prevence jsme už dosáhli skvělých výsledků. Ovšem na poklesu onemocnění se to projeví za 10 až 15 let. Protože kůže má v tomto ohledu dlouhou paměť,“ vysvětlil dermatolog.

Zákaz solárií

Petr Arenberger také upozornil na to, že se s ministerstvem zdravotnictví od loňského roku jedná a omezení provozování solárií.
Například v Německu a Rakousku nesmějí tato zařízení používat děti a mládež do 18 let, a to pod pokutou pro provozovatele solárií ve výši 5000 eur v Německu, resp. až 2180 eur v Rakousku. Podobná opatření se u nás zatím nechystají, přesto by odborníci částečné omezení uvítali.

#nahled|https://g.denik.cz/1/96/2704_melanomm_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/1/96/2704_melanomm.jpg|Rakovina kůže v Česku#

Primářka Dermatovenerologické kliniky Na Bulovce Naděžda Vojáčková:
Každé znaménko, které mění barvu, je podezřelé

Praha – Nádory mohou vznikat nejen z pigmentových znamének, ale i na původně zdravé kůži, varuje kožní lékařka Naděžda Vojáčková.

Jsou pro kůži nebezpečné už jarní sluneční paprsky? Pokud ano, jaké opalovací krémy by lidé měli používat?
Jarní slunce je určitě nebezpečné, zvláště pokud mu vystavíme svou po zimě bledou pokožku. Rychle pak může dojít ke spálení, které je považováno za jeden z možných faktorů vzniku melanomu. Měli bychom tedy používat opalovací krémy s vyššími faktory, nejméně 25, u rizikových jedinců nejlépe 50 plus.

Může člověk melanom sám poznat, pokud není lékař?
Melanom vychází z vrozeného nebo získaného znaménka nebo může vzniknout na původně zdravé kůži. Vyšetřovat bychom měli celý povrch kůže, u znamének sledujeme velikost, tvar, okraje a barvu. Pokud se znaménko zvětšuje, má nepravidelný tvar a neostré okraje, mění barvu, tmavne, svědí nebo dokonce krvácí, je podezřelé. Každá změna znaménka či pigmentového ložiska by měla vést k vyšetření kožním lékařem.

V souvislosti s melanomem se často zmiňuje riziko solárií. Lze říci, jak dlouhý pobyt na umělém slunci je ještě relativně bezpečný?
Návštěvy solárií dermatolog nemůže doporučit, určitě ne dětem a osobám mladším osmnácti let. Pravidelné návštěvy solária v mladém věku totiž zvyšují riziko vzniku kožního nádoru až o 75 procent.

Je možné tomuto typu rakoviny účinně předcházet?
Nejúčinnější prevencí melanomu je změna životního stylu, zejména změna přístupu ke slunění u nejvíce rizikových skupin obyvatelstva. Mezi ty patří především lidé se světlou pletí, rezavými nebo blond vlasy, kteří se na slunci vždy spálí.
Dalšími rizikovými faktory jsou větší počet pigmentových znamének, výskyt melanomu v rodině a spálení sluncem.
Neméně důležitou rizikovou skupinu tvoří děti a mladiství, na které by se měly zaměřit informační programy o zásadách správného opalování a škodlivosti využívání solárií, zvláště k „otužování“ kůže před dalším intenzivním sluněním.

Jakými způsoby se dá rozpoznaný melanom léčit?
Základem léčby melanomu je léčba chirurgická, důležité je včasné odstranění s dostatečným lemem do zdravé kůže. Pokud se melanom odstraní v nejranějším stadiu s půlcentimetrovým lemem zdravé tkáně, považuje se za vyléčený.
Pokročilejší nádory se léčí vyříznutím s ochranným lemem o velikosti jednoho až dvou centimetrů. U vyšších stadií se jako podpůrná léčba využívá imunoterapie.

MARTIN DOHNAL