„Nasbírali jsme více než 100 tisíc podpisů. Všechny podpisy jsme pečlivě kontrolovali a vyřadili asi 15 až 20 procent. Takže jsme odevzdávali 82 628 podpisů,“ uvedla třiačtyřicetiletá Nerudová.

Při sběru podpisů projela celou Českou republiku, řekla. „A troufám si říct, že znám problémy, které trápí lidi v regionech. A jako prezidentka se zasadím o to, aby se nezapomínalo na regiony, kde se lidem nežije tak dobře jako ve zbytku naší republiky,“ uvedla. Jsou to podle ní oblasti, které dlouhodobě přispívaly k blahobytu země a přitom si třeba ničily životní prostředí. „V rámci rozpočtového určení daní je jim třeba poslat více peněz a já bych ráda tuto kapitolu otevřela,“ dodala.

Kandidáti na prezidenta
Přehled kandidátů na prezidenta: Tři ženy, šestnáct mužů. Politici i akademici

Poděkovala zhruba tisícovce dobrovolníků a asi 300 podnikatelů, kteří sbírali podpisy pro její prezidentskou kandidaturu ve svých provozovnách. Kromě podpisů občanů mohou kandidáti svou přihlášku opřít také o podpisy poslanců nebo senátorů.

Ministerstvo vnitra jména těch, kteří kandidátní listiny podali, neuvádí, pokud sami svůj záměr neuveřejnili. Mezi deseti do úterý podanými přihláškami jsou podle něj poslanec Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Ve čtvrtek plánuje přihlášku odevzdat senátor Jan Fischer.

Nerudová: S kandidaturou Babiše jsme počítali

Zájem kandidovat už ohlásili také armádní generál Petr Pavel, předseda ANO Andrej Babiš, odborový předák Josef Středula, podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina nebo bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Nejsilnější opoziční hnutí ANO oficiálně představuje svého prezidentského kandidáta, 31. října 2022, Praha
Vláda málo pomáhá lidem, řekl Babiš. Slíbil pozitivní prezidentskou kampaň

„Nikoho z kandidátů nepodceňuji, ale zaměřuji se v kampani především na sebe,“ uvedla Nerudová. Zdůraznila, že si nenese žádnou zátěž z minulosti. Média v tomto smyslu píšou o předrevolučním působení Babiše a Pavla, kteří byli členy KSČ. V Babišově případě se soudy zabývaly i platností jeho evidence u československé tajné policie StB jako agenta. U Pavla média píšou o jeho působení u vojenské rozvědky.

Babiš se o kandidatuře dlouho rozhodoval, definitivně ji oznámil v neděli. Oznámením jeho kandidatury se podle Nerudové v jejím přístupu ke kampani nic nemění. „My jsme s variantou, že Andrej Babiš naskočí v listopadu, počítali,“ dodala.