I tato malebná obec nedaleko Příbrami ale v poslední době řeší podobný problém jako stovky dalších obcí v ČR: co s poštou? Na stole jim leží nabídka od České pošty (ČP) na převod tamější pobočky do správy obce. „Nabídka pokrývá asi polovinu reálných nákladů, které nám s provozováním pošty vzniknou. Obec tak pošta zatíží 110 tisíci korunami ročně, což je výrazný dopad do rozpočtu," popsal Jiří Nekolný, starosta Višňové a jeden ze zakládajících členů Sdružení místních samospráv.

Peníze přitom nejsou jediným úskalím, které obce 
s přebíráním pošt řeší. Chtěly by například samy pružněji určovat otevírací dobu či snížit sankce za případné prohřešky. Starostové se už setkali s generálním ředitelem ČP Martinem Elkánem a společně vymýšlejí, jak převádění poboček zatraktivnit. Změna pošt na soukromé totiž nabírá na obrátkách.

Rekordní počet

Z 3200 stávajících pošt by do deseti let měli 2500 míst provozovat soukromníci, tedy obce nebo obchodníci, zbytek zůstane pod ČP. Aktuálně je už pod značkou Pošta Partner nasmlouváno přes 140 míst a letos by se měl počet navýšit o rekordních 200. „Nově jsme rozšířili doplňkové služby, například dobíjení mobilů, podání daňové složenky pro daň z nemovitosti nebo prodej losů," říká mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta má v převodu poboček podporu vlády. Podmínkou je, aby i po roce 2025 zůstalo k dispozici 3200 míst, lhostejno, zda státních či privátních. Například Rakousko má už nyní 71 procent poboček privátních. I v soukromé pobočce ale platí stejné povinnosti jako ve státní. „Česká pošta ručí za služby Pošty Partner, jako by to byla pobočka přímo provozována poštou," zdůrazňuje Martin Drtina z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Je tedy možné reklamovat služby nebo podávat stížnosti přes ČTÚ.

Některá fakta o doručování