Z dlouhodobého hlediska považujeme tento způsob vedení boje za nebezpečný a destruktivní." Schwarzenbergovy podporovatele vyzval, aby svou aktivitu zaměřili „ke konkrétním činnostem směřujícím ke kultivaci politického prostředí".

V pojmenování důvodu prohry se ale mladí nadšenci kolem předsedy TOP 09 podle mne mýlí. Karel Schwarzenberg neprohrál kvůli vzedmuté a nesmyslně živené vlně provinčního nacionalismu, ale kvůli rozhořčení 2,71 milionu lidí na Nečasovu a Kalouskovu vládu. Tu lidé nevnímají coby reformní hvězdnou sestavu, která vyvádí lid z cesty do řeckých temnot, ale jako pitoreskní kumpanii dvou hystericky pravicových stran a jedné nikým nevolené partičky kolem zcela nedůvěryhodné Karolíny Peake. Znemožnila se nejen nekonečnou řadou korupčních afér, ale hlavně zákony, jež odmítají i lidé s průměrným či vyšším příjmem (daňový balíček, důchodová reforma, církevní restituce).

Na vrub lidí

K dispozici jsou čerstvé argumenty dvou sociologických agentur. Zpráva STEM uvádí, že počet občanů, podle nichž je současný systém lepší než režim před listopadem 1989, klesl z 53 na 46 procent. Zároveň přibylo lidí, kteří ho vnímají jako horší (z 27 na 32 procent). Zásadní posun je podle výzkumníků v tom, že „poslední snížení jde hlavně na vrub lidí s vyšším vzděláním, lépe zajištěných a středově, případně pravicově orientovaných".

Průzkum CVVM domaloval plátno o lednovém stavu mysli obyvatel ČR volebními preferencemi. ČSSD by nyní odevzdalo hlas 38 procent lidí, KSČM 17,5. Topka a ODS by dohromady získaly 29 procent. Co k tomu dodat?

V takto vyhraněné společnosti mohl prezidentské finále vyhrát jen levicový kandidát. A tím byl Miloš Zeman.