„Fyziologický spánek je nezbytný nejen pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle," upozornila.

Větší rozšíření spánkových poruch mezi seniory vedlo podle profesorky Světovou asociaci spánkové medicíny k tomu, že letošní Světový den spánku 15. března vyhlásila pod sloganem Zdravý spánek – kvalitní stáří.

Narkolepsie

Na výzkum seniorů s poruchou spánku se zaměřuje profesor Karel Šonka ze spánkové laboratoře neurologické kliniky. Zkoumá narkolepsii, což je chronické neurologické onemocnění. Evropský den narkolepsie je 13. března.

Nemoc se projevuje náhlým a nekontrolovatelným usínáním i při běžných činnostech během dne, třeba i při řízení automobilu. Příčinou nejčastěji je náhlé vymizení malé, ale důležité skupiny takzvaných hypocretinových nervových buněk v jedné části mozku. „Vymizení těchto buněk vede k nestabilitě systému udržujícího bdělost a spánek, ke změnám potravního chování a zřejmě i k dalším změnám řízení na centrální úrovni," uvedl.

Spánková apnoe

Dosavadní studie větších skupin nemocných podle profesora potvrdily, že narkolepsii často provázejí poruchy jako spánková apnoe, kdy se dýchání během spánku na chvilku zastaví, či syndrom neklidných nohou, který provázejí bolesti a nutkavé pohyby končetin. Potíž zřejmě souvisí s nízkou hladinou dopaminu, který přenáší mozkové signály.

„Nemocní s narkolepsií trpí také často nadváhou nebo mírnou obezitou a mají častěji zhoršenou náladu," podotkl profesor.

Výzkum na společných pracovištích VFN a první lékařské fakulty se zaměřuje u seniorů s narkolepsií na výskyt přidružených chorob, na možnost ovlivnit nadměrnou hmotnost a tělesnou kondici u narkolepsie. Součástí výzkumu jsou také sny u narkolepsie a pohybová aktivita ve spánku.