Obchodníci si jsou vědomi toho, že lidé jsou v čase předvánočním ochotni platit, a tak některá centra mají prodlouženou otevírací dobu. Ani opozdilci, kteří budou muset být v práci 23. prosince a zatím nemají jediný dárek, nepřijdou zkrátka. Na Štědrý den bude většina nákupních center otevřena do 14.00, někde i do 15.00 hodin.

A jaké dárky jsou letos favority? Průzkumy ukazují, že se tento rok budeme pod stromečkem radovat z chytrých telefonů či kupónů ze slevových serverů. Ty jsou zdrojem inspirací hlavně pro mladou generaci.

Slevové kupony na vzestupu

„Letos rodičům nebudu dávat knížky a pyžama jako obvykle. Za tu stejnou cenu jsem jim koupil ze slevového serveru večeři v jedné luxusní restauraci v Praze 1. A přítelkyni jsem koupil medovou masáž,“ pochlubil se třiadvacetiletý Ondřej Pánek.

Že se z originálního slevového kupónu může vyklubat i velmi praktická věc, ukazuje příklad osmnáctileté Anny Jirotkové. „Své nejlepší kamarádce jsem koupila na slevovém serveru pět lekcí zumby. Sama jsem si permanentku koupila také, a tak budeme chodit cvičit spolu,“ řekla Anna Jirotková.

A jak dodává, je to nejen příjemný dárek. „Tancování miluji, zumba mě baví. Ale po Vánocích, kdy se rozhodně nehodlám krotit v jídle, to bude to pravé, jak shodit pár přebytečných kil,“ zpytuje předčasně své svědomí Anna Jirotková.

Nově nabraná kila pomáhají odbourávat i kosmetické přípravky, které jdou v drogeriích na dračku. „Samozřejmě, že se tyto výrobky v dnešní době prodávají dobře po celý rok. Ženy chtějí být krásné, bez celulitidy bez ohledu na to, jestli je březen nebo prosinec. Pravda ale je, že koncem roku sledujeme nárůst počtu těchto prodaných krémů a gelů o více jak patnáct procent,“ říká prodavačka Alena Babůrková.

Měkké balíčky potěší

Rozhodně také nic nezkazíte, pokud svému protějšku koupíte spodní prádlo. „Pamatuji si, jak jsem se jako malá děsila toho, když jsem pod stromečkem měla spoustu měkkých balíčků, byla to předzvěst toho, že se má skříň obohatí o další punčochy, šály a čepice,“ směje se Radka Kováčová, prodavačka v obchodu s luxusním spodním prádlem.

„Co bych za to dala, kdybych nyní těchto balíčků dostávala více. Ale můj manžel si zřejmě říká, že když pracuji se spodním prádlem, musím ho mít automaticky dostatek, což samozřejmě není pravda. Tak si třeba tyto řádky přečte a konečně mi něco pěkného koupí,“ říká s nadějí v hlase Radka Kováčová.

O Vánocích však nebudou zářit oči štěstím jen dětem a dospělým, ale s lehkou nadsázkou i domácím mazlíčkům. Ti letos dostanou opět spoustu dobrot, ale i dalších věcí.

„I chovatelé, kteří normálně drží své mazlíčky přes rok zkrátka, jim jednou do roka dopřejí opravdový požitek. Všechny možné pamlsky, nové boudičky, svítící obojky či luxusní oblečky se v tomto období skvěle prodávají,“ vysvětluje Marika Drobná z chovatelských potřeb.

Obálky ani poukazy neurazí

Pokud vás ani výčet těchto dárků neinspiroval, v záloze jsou samozřejmě obálky s penězi či dárkové poukazy. Neoriginální, avšak velmi praktický dárek.

„Své přítelkyni dávám každý rok dárkovou poukázku do její oblíbené parfumerie. Vím, že jí to udělá mnohem větší radost, než kdybych jí koupil za tři tisíce parfém, který by se jí nelíbil,“ racionálně zdůvodnil vysokoškolák Marek Polák.

Další výhodou je pak samozřejmě i to, že si obdarovaný může dárek koupit, až ho bude opravdu potřebovat. A může si počkat na povánoční slevy, které srazí ceny výrobků mnohdy až o desítky procent.

Ne každý však preferuje obálky. „Máme dvě malé děti, takže s manželem nakupujeme dárky před Vánoci. Ani sobě navzájem si nedáváme obálky, chceme, aby naše děti viděly, že je vánoční stromeček obklopen mnoha dárky,“ vysvětlila Pražskému deníku Pavlína Koutská.

Jestliže tedy chcete mít dárky na Štědrý den také fyzicky pod stromečkem, budete se muset v těchto dnech pořádně obrnit trpělivostí.

Aby ale vánoční nakupování obchodníci lidem alespoň trošinku zpříjemnili, předvánoční stresy Pražanům zaženou doprovodné programy. Na návštěvníky tak čeká například zpívání koled nebo různé soutěže.

Anketa: Ptali jsme se v nákupních centrech Pražanů:

1) Nakupujete vánoční dárky s časovým předstihem, nebo si nákupy necháváte na poslední chvíli?
2) Dáváte přednost klasickým, nebo originálním dárkům?


Tomáš Bogiš
1) Většinou to každý rok dopadá tak, že první dárky začnu shánět až během tzv. zlaté adventní neděle. Tento rok není výjimkou.
2) Dávám zásadně klasické, praktické dárky. Například knížky, voňavky, či sluchátka.

Radovan Handl
1) Dárky kupuji zásadně na poslední chvíli. Výhoda je, že ve velkých nákupních centrech člověk zvládne nakoupit téměř všechny dárky.
2) Letos to bude tak půl na půl. U některých dárků se držím klasiky, jde také o to, komu je dárek určený.

Alena Řeřichová
1) Mám ráda nákupy s předstihem, když v obchodech není ještě tolik lidí. Dárky mám již na pár maličkostí nakoupené všechny.
2) Rozhodně upřednostňuji klasické dárky. Samozřejmě výběr závisí na financích.

Jan Luběna
1) Téměř všechny dárky mám již nakoupené, už tedy sháním jen poslední drobnosti. Nerad se mačkám v předvánočních davech.
2) Tento rok jsem nekupoval žádné drahé dary, spíše věci, které potěší – takže klasiku.

Kristýna Dereščuková
1) Letos nakupuji dárky na poslední chvíli, ještě téměř žádné nemám. Navíc mé finance jsou docela dost omezené, o to mám náročnější výběr.
2) Kupuji klasické dárky, ne moc drahé, protože je mi čtrnáct a nemohu ještě na brigádu.


VERONIKA CÉZOVÁ