Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to řekl v Praze novinářům po setkání s prezidentem Václavem Klausem.

„Nic by nebylo lepší, než kdyby se podařilo tuto věc vyřešit diplomaticky, ale musím říci, že nevidím vůbec žádný důkaz, že Írán myslí ukončení svého jaderného programu vážně," řekl Netanjahu. S novináři hovořil na nádvoří Pražského hradu, na brífinku, který svolala izraelská strana.

Velká část mezinárodního společenství podezřívá Írán, že chce pod pláštíkem civilního jaderného programu vyrobit jadernou bombu. Teherán to popírá a odmítá se svého jaderného programu vzdát. Írán a skupina 5+1 (USA, Rusko, Čína, Velká Británie, Francie a Německo) mají 23. května pokračovat v Bagdádu dalším kolem v jednáních o Íránu. USA mají připravené plány útoku na Írán, které by v případě nutnosti mohly použít. Dávají ale také přednost diplomatickému řešení.

Jasné požadavky Izraele

„Cíl jednání by měl být zcela jasný. Zastavit výrobu obohaceného uranu v Íránu, odvézt už obohacený uran ze země a zavřít podzemní jaderné zařízení u Komu," zopakoval Netanjahu izraelské požadavky. K možnosti dohody s Íránem je ale skeptický. Zatím podle něj totiž v jednáních o jaderném programu dával jen plané sliby. „Írán umí velmi dobře hrát tuto šachovou partii a ví, že někdy musíte obětovat pěšce, abyste zachránili krále," poznamenal Netanjahu.

Izraelský premiér je spolu s několika dalšími ministry své vlády na návštěvě České republiky. Ve čtvrtek jednal s premiérem Petrem Nečasem. Ten po schůzce uvedl, že ČR sdílí obavy Izraele z vývoje íránského jaderného programu. O situaci na Blízkém východě dnes Netanjahu hovořil i s Klausem. Po setkání s českou hlavou státu znovu pochválil česko-izraelské vztahy, které jsou podle něj skvělé.