„Budeme v nejbližších dnech řešit přesnou formu, jakou zvolíme," poznamenala Jordanová. Podání s největší pravděpodobností zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle Jordanové je totiž možné, že první přímá volba českého prezidenta nebyla svobodná. „V okamžiku, kdy se v ní objeví takovéto fauly a porušování zákona, tak už to nejsou svobodné volby. A to je to, vůči čemu se hlavně vymezujeme," vysvětlila.

Na soudu podle ní bude, jakým způsobem vyhodnotí důkazy a zda volbu prohlásí za neplatnou. „Jde o to, jak na to bude soud nahlížet, zda pro něj bude podstatný počet osob, které podnět podají," řekla šéfka Růžového pantera. Připojit se podle ní budou občané moci ještě příští týden, kdy bude podnět chystán.

Trestní oznámení Schwarzenbergova týmu

Inzerát v pátečním Blesku podle Jordanové obsahoval lživé a dehonestační prvky, které by se ve volbě neměly objevit. Schwarzenbergův tým kvůli inzerátu, který se týkal poválečného uspořádání a vztahů s Německem, podal trestní oznámení. Podle vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, kde Blesk vychází, celostránkovou inzerci zadala agentura Mindshare pro klienta advokáta Vladimíra Zavadila, podle některých informací a médií údajně spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti (Stb). Své osobní znechucení ze „špinavých metod" týmu Zemana vyjádřil ředitel skupiny Blesk Pavel Šafr.

Jordanová dnes ale připomněla také některé Zemanovy výroky v předvolební kampani, které vzápětí v několika případech média zpochybnila. Také tato kandidátova vyjádření by podle ní měl soud přezkoumat a Zeman se k nim vyjádřit. „Proč to tvrdil a co je na nich pravdy, či nepravdy," vysvětlila.