Ministerstvo podle mluvčí Gabriely Štěpanyové do jednání o úhradách vstoupí pouze v případě, že se pojišťovny s jednotlivými poskytovateli zdravotní péče nedohodnou.

Koalice podle dopisu podporuje dřívější rozhodnutí ministra Vojtěcha nechat pojišťovny a zástupce jednotlivých částí péče, aby se na rozdělení úhrad dohodly. V minulosti bylo takzvané dohodovací řízení často kritizované jako formalita, dohoda uzavřena nebyla a úhrady pak stanovilo ministerstvo vyhláškou.

"Úhradová vyhláška roky poškozovala hlavně pacienty na jejich ústavních právech ve smyslu svobodné volby lékaře, volby léčebného postupu a místa léčby," uvedli soukromí lékaři. Vyhláška podle nich v posledních letech zvýhodňovala nemocnice. Bývalý ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) to hájil tím, že na rozdíl od lékařů v ordinacích drží pohotovost a fungují nonstop.

Soukromí lékaři kritizují to, že premiér po jednání se zdravotnickými odbory slíbil v příštím roce růst mezd zdravotních sester v nemocnicích o deset procent a spolu s ministrem pro ně zvažuje zavedení výsluh za odpracované roky podobně, jako mají například policisté nebo vojáci.

Ilustrační foto
Umělé klouby? Pacientům mohlo jít o zdraví. České úřady to věděly, tvrdí EU

V dohodovacím řízení pojišťovny počítají s růstem úhrad pro všechny segmenty o pět procent. "Nyní s obavami sledujeme, jak se lůžkový sektor prostřednictvím i odborářů snaží vymoci větší navýšení. Jsme přesvědčeni, že všechna zdravotnická zařízení, bez ohledu na jejich typ a formu vlastnictví, mají hledat finanční prostředky pro oprávněné požadavky na růst platů svých zaměstnanců ve svých rozpočtech," píše se v dopise soukromých lékařů.

"Ministerstvo zdravotnictví má maximální zájem na spravedlivých úhradách napříč segmenty a odmítá upřednostňování jakýkoliv poskytovatelů před druhými," uvedla mluvčí ministerstva. Připomněla, že ministr deklaroval, že nebude možné jako dřív vyjednat si separátně lepší podmínky.

Ilustrační foto
Kůže, prsa a trávicí trakt. To jsou nejčastější cíle rakoviny v Česku

Koalice soukromých lékařů sdružuje praktické lékaře včetně dětských, ambulantní specialisty a stomatology. Praktických lékařů pro dospělé je zhruba 6900, dětských asi 4800. Ambulantních specialistů je 12 800. Zubařů je přibližně 10 tisíc.