„Očekáváme, že by soud prvního stupně mohl odvolání projednat do půl roku. Teď více méně jiné možnosti než odvolání a čekání nejsou, pokud s něčím nepřijde česká vláda," uvedla Boková. O dnešním podání odvolání české právníky informovala norská advokátka.

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny – dnes téměř jedenáctiletého Denise a šestiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková loni v prosinci požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče. Norské úřady v září rozhodly o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Pokud by Michaláková s odvoláním neuspěla, může se obrátit na další norské soudní instance. Po skončení všech těchto řízení pak může jít k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Členové vlády už dřív řekli, že by ji tam Česká republika podpořila.

Zástupci Michalákové žádali po kabinetu ale ráznější kroky. Právník Pavel Hasenkopf poukazoval na to, že matka už jedno odvolací soudní kolečko bez úspěchu absolvovala a neuspěla ani ve Štrasburku.

Podle ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána je nyní ale situace jiná. Zatímco poprvé se žena odvolávala kvůli odebrání synů, nyní kvůli zbavení rodičovských práv a adopci. Kapitán norské rozhodnutí považuje za nepřijatelné, když rodina jeví o děti zájem. Míní, že by český tlak na Norsko měl směřovat hlavně k tomu, aby tamní soudy v kauze rozhodly co nejdříve. Pokud by rozhodnutí norských úřadů nezvrátily, měl by se případ co nejdřív dostat k Evropskému soudu pro lidská práva. Tam by ČR vystoupila v matčin prospěch, uvedl Kapitán.