Pokud by neexistovaly počáteční problémy s parkováním, dalo by se konstatovat, že Stezka korunami stromů měla start naprosto ideální.

Novou atrakci, ponořenou do lesa v Janských Lázních, vzali lidé od otevření 2. července útokem. „Stojí ve frontě před pokladnami už půl hodiny před otevřením a na Stezku chtějí, i když prší,“ potvrzuje velký zájem návštěvníků Yvetta Antalová od pokladny Stezky. Minulý čtvrtek, v den státního svátku 6. července, dorazilo rekordních 4679 turistů.

Stezka korunami stromů Krkonoše - otevření
Závrať z krásy horské přírody

Nahrává tomu prázdninový termín, atraktivní design s vyhlídkovou věží i tobogánem a vzdělávací ostrůvky, které přibližují všem generacím tajuplná zákoutí přírody. „Čekali jsme, že bude o Stezku v korunách velký zájem. Víme, jak fungují takové projekty v Německu. Těší nás velice, pokud k tomu přispívá i naše edukační část na Stezce,“ říká Radek Drahný ze Správy KRNAP.

„Je to novinka, kterou chce každý vidět. Lidé se chtějí podívat někam, kde ještě nebyli, málokdo se dosud podíval do půdy nebo korun stromů. Navíc se jedná o architektonicky zajímavou, hezkou stavbu,“ poukazuje Radek Drahný na důvody, které táhnou turisty do prostoru u Hoffmanových Bud v Janských Lázních.

Nadšení z nové atrakce ztrpčily návštěvníkům zejména v prvních dnech otevření komplikace s parkováním. Do Janských Lázní zamířilo takové množství aut, až úplně zkolabovala doprava a musela ji řídit policie. „Na celém území města Janské Lázně je zakázáno stání mimo vyznačená parkoviště,“ upozorňuje řidiče trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová. Parkovat můžou přímo na dvou místech na Hoffmanových Boudách, na velkém centrálním parkovišti u lanovky na Černou horu nebo Lesního domu. Přímo ke Stezce korunami stromů je dopraví kyvadlový autobus nebo vláček, vypravovaný z centrálního parkoviště. Nejhorší situace byla v dopoledních hodinách, což se ukazuje jako nejvyhledávanější doba pro výpravu do krkonošských korun.

„Dopravní situace v prvních dnech po otevření byla složitá, v koloně uvízl i náš Stezkabus a měl kvůli tomu zpoždění,“ připustil Zdeněk Pop, marketingový ředitel Stezky korunami stromů. „Nyní už se situace uklidnila a provoz je volnější,“ dodal. „Stav není tak dramatický, jak se psalo. Bylo to hodně nafouknuté. Velké problémy se vyskytly prakticky jediný den, kdy byla zablokovaná silnice od Černého Dolu. Doprava jede normálně,“ vykreslil současný obrázek Roman Koula, provozovatel Stezkabusů.

Ïlustrační foto.
Léto u rybníka. Voda je čistá, kempy plné