Za první republiky byla Praha rájem pokoutné lásky. Prostitutkami a nevěstinci se hemžily i ty části, ve kterých dnes najdeme ty nejluxusnější obchody a restaurace. V roce 1933 do Prahy přijela dvaadvacetiletá Slovenka Otýlie Vranská, aby zde našla štěstí, nakonec však byla také nucena uchýlit se k nejstaršímu řemeslu. Právě ona se zapsala do dějin kriminalistiky jako případ, jenž dodnes mnohým vrtá hlavou.

Kapsář. Ilustrační foto.
Z pražského podsvětí. Když kradly sestry či Růžena zvaná Buldok

Dne 2. září 1933 byl na nádraží v Bratislavě objeven zapomenutý kufr s hrůzným obsahem odřezanýma ženskýma nohama a hlavou, zabalenými do prostěradla. Chybějící trup nalezli ještě ten den zřízenci košického nádraží. Neznámá podlehla dvěma ranám sekáčkem do hlavy.

K identifikaci pomohly vystavené fotky

Vyšetřování se chopil legendární kriminální rada Josef Vaňásek, předobraz rady Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského. Na jeho rozkaz byly oba kufry a fotky oběti vystaveny ve výloze v Bartolomějské ulici spolu s dalšími předměty, které se v nich našly: pánským i dámským spodním prádlem, mycí houbou a prostěradly s výšivkou „K 1“. Už čtyři dny po objevení těla jej identifikovaly sestry Vranské jako nejmladší Otýlii.

V centru Prahy bylo ve Vltavě nalezeno tělo mrtvé ženy.
VIDEO: V centru Prahy u Novotného lávky plavalo ve Vltavě tělo mrtvé ženy

Ta byla ve svých kruzích známá jako „vesnické tele“, či „Slovačka“. Sexuální služby nabízela většinou jen za stravu a přespání. Kdo mohl mít zájem na její smrti? Podezření padlo na rotmistra Josefa Pěkného a prostitutku Antonii Koklesovou, Otýliiny známé, se kterými se sešla v předvečer své vraždy, a údajně se pohádali. Povedený párek si však navzájem dosvědčoval své alibi, a ačkoliv minimálně jeden z nich očividně lhal, vyšetřovatelé z nich nedokázali pravdu vytáhnout.

Na policejní ředitelství dorazily stovky dopisů obsahujících tipy na pachatele, díky zájmu médií se podařilo sehnat mnoho svědků a zrekonstruovat přesně Otýliiny pohyby v onu osudnou noc. I přesto se ale případ dodnes nepodařilo vyřešit. Naděje je ale na obzoru: v nedávné době poskytli své DNA potomci Pěkného a Koklesové. Pokud byl někdo z nich vrahem, pravda by snad měla brzy vyplout na povrch.

V pražských Stodůlkách vyskočila ze sedmého patra matka se svým synem.
Dvojnásobná sebevražda. Ve Stodůlkách vyskočili z okna matka se synem