Poslanci ve vládní předloze upravili výjimky z pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Odmítli naopak snížit pod 15 let navrhovanou věkovou hranici, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě.

Poslanci na popud Jakuba Michálka (Piráti) souhlasili s tím, aby se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) stal odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nový zákon o zpracování osobních údajů, který nyní dostane k projednání Senát, nahradí dosavadní zákon o ochraně osobních údajů. Dotkne se také fungování Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, které je účinné od 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce.

Ilustrační foto.
Centrála proti organizovanému zločinu: Počet účelových sňatků i vliv Číny roste
 Horský hotel Ještěd leží ve výšce 1012 metrů nad mořem a otevřen byl v roce 1973. Jeho autorem je liberecký architekt Karel Hubáček, který za ni dostal několik mezinárodních ocenění.
EU je na tom nejhůř na Liberecku. Proti vstupu by dnes hlasovalo 60 procent lidí