Ministerstvo očekává, že pokud vláda strategii schválí, na jejím plnění se začne pracovat ještě v tomto volebním období. Materiál počítá například se zřízením funkce vládního zmocněnce pro mezinárodní organizace. Navrhoval by ho ministr Zaorálek. "Předpokládaný termín jmenování je k 1. říjnu 2017," sdělilo ČTK tiskové oddělení ministerstva. Kandidát bude z řad státních zaměstnanců.

Úřad v návrhu strategie poukazuje na to, že podíl českých občanů mezi zaměstnanci jednotlivých organizací neodpovídá podílu České republiky na jejich rozpočtu. Příspěvky, které Česko odvádí, dosahují řádově miliard korun. Například v roce 2015 to bylo 3,53 miliardy korun.

Malála Júsufzajová
Pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír nastoupí na Oxford

Jednou z nejvyšších položek za rok 2016 byl příspěvek do rozpočtu OSN. Česko do něj poskytlo celkem 798 milionů korun, což je podle výpočtu MZV 0,32 procenta z celkového součtu příspěvků všech členských zení. Z více než 40 tisíc zaměstnanců OSN je 51 Čechů, což je podíl kolem 0,12 procenta. Zmocněnec společně s nově zřízenou poradní komisí by měli dohlédnout na to, aby se rozdíly v těchto podílech zmenšovaly.

V plánu je například zřízení platformy pro shromažďování nabídek pracovních pozic, přednášky a semináře s lidmi, kteří prošli některou z organizací, nebo přípravné kurzy k rozvíjení prezentace a rétoriky.

Prodejna bývalé jednoty v Mikulovicích patří mezi nejméně ekonomicky výhodné pro COOP HB.
Venkovské prodejny končí kvůli zvyšování platů. Má je stát dotovat?

Slabinou českého zastoupení v mezinárodních organizacích je podle materiálu ministerstva fakt, že jen v minimu případů se Češi dostanou na vyšší manažerské pozice. Jednou z cest, jak tento stav změnit, je podporovat zájem o stáže a juniorské pozice, z nichž je následně možné postoupit na kariérním žebříčku.

Strategie se zaměřuje na 21 organizací, které jsou prioritní z hlediska zájmů české zahraniční politiky a do nichž zároveň ČR posílá ročně alespoň čtyři miliony korun. V seznamu jsou OSN, NATO, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě(OBSE), Světová zdravotnická organizace (WHO) či Evropská investiční banka (EIB).

Příslušníci filipínské policie. Ilustrační snímek
Na Filipínách zuří drogová válka, za tři dny zemřelo 60 lidí