Občanští demokraté získávají v kabinetu dominantní postavení nejen díky zmíněným resortům, ale hlavně personálnímu obsazení. Petr Fiala, Zbyněk Stanjura, Jana Černochová a Pavel Blažek jsou silné politické figury, které ovládnou mediální sféru a budou zdatnými soupeři stínovým protějškům z ANO.

Kateřina Perknerová
Osmnáct. Není to moc?

Nová vláda - InfografikaNová vláda - InfografikaZdroj: DeníkVelkou porci práce má před sebou šéf Pirátů Ivan Bartoš, který obsazením ministerstva pro místní rozvoj naplní svoje předvolební slova pro Deník. Když uspěje, přinese to Pirátům plusové body, v opačném případě mohou skončit. Rozhodnutí nevyčleňovat digitalizaci pod nový úřad je rozumné.

Zajímavý je počinek s novými ministry pro vědu, výzkum a inovace, legislativu a evropské záležitosti. O jejich možné efektivitě hodně napoví personální obsazení a agenda. Bývalý vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek Deníku sdělil, že měl k ruce zhruba 15 lidí, takže ani teď by nešlo o žádné úřednické bobtnání.

Horký brambor v podobě zdravotnictví připadne TOP 09 a ministerstva práce a sociálních věcí lidovcům. Pozoruhodné bude dění v zahraničněpolitické oblasti, kterou bude ovlivňovat Petr Fiala a jeho pravděpodobný nový poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Lídři se shodli i na podobě koaliční smlouvy. Dokument by měli podepsat v pondělí.