"V naší zahraniční politice budeme vždy prosazovat své zájmy. Nezapomeneme ale nikdy, že zahraniční politika musí odrážet i naše hodnoty, kterými jsou svoboda a demokracie, lidská práva, právní stát, lidská důstojnost, rovnost příležitostí, solidarita a odpovědnost," řekl Petříček. Česko podle něj má historickou zkušenost s totalitními režimy, proto chce vyjadřovat solidaritu s těmi, kdo bojují za dodržování lidských práv.

Tomáš Petříček.
Ministr Petříček chce navázat na lidskoprávní politiku 90. let

Za klíčové považuje, aby česká zahraniční politika byla kontinuální a dodržovala kurz přijatý po roce 1989. "Je jediný správný. Navedl nás zpět do lůna demokratického a svobodného Západu, symbolizovaného Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí. Ty ztělesňují hodnoty, ke kterým se v zahraniční politice hlásíme: svobodu, demokracii, lidská práva, právní stát, ale i rovnost příležitostí, solidaritu a odpovědnost," řekl ministr.

Česko musí podle Petříčka do budoucna také mluvit navenek jedním hlasem, proto považuje za důležité pravidelné schůzky ústavních činitelů, kde si budou vysvětlovat svá stanoviska. Chce také, aby na zahraniční politice panovala shoda nejen napříč politickým spektrem, ale i v širší společnosti. Chce proto o ní debatovat i se zástupci občanské společnosti, akademické sféry, obchodu nebo se sociálními partnery.

Na obranu dvě procenta

Ministr v projevu zdůraznil potřebu udržování dobrých vztahů se sousedními státy, zejména v této souvislosti vyzdvihl význam Německa. Budoucnost Česka je podle něj jedině v EU a Praha musí aktivně vstupovat do debat o tom, jak bude unie vypadat. "Budeme podporovat prohlubování vnitřního trhu, rozvoj evropské bezpečnostní a obranné politiky," řekl.

Tomáš Petříček (vlevo) byl jmenován prezidentem Milošem Zemanem ministrem zahraničí.
Petříček se stal ministrem zahraničí. Zeman věří v jednotnou diplomacii

Pro českou bezpečnost je podle něj klíčové členství v NATO. Přihlásil se k vládnímu závazku dávat do roku 2024 na obranu dvě procenta HDP a k české účasti v misích aliance v Afghánistánu nebo v Pobaltí.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petříčka ministrem zahraničí v úterý. Po třech a půl měsících od jmenování se tak kabinet dočkal plnohodnotného šéfa diplomacie. Zeman odmítl jmenovat původního kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho a řízením ministerstva zahraničí byl poté dočasně pověřen ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Radek Vondráček
Na Vondráčka mířila kritika kvůli cestě do Ruska. Nový ministr prohlášení stopl