Nabízí gastronomickou mapu Česká republiky, která by se podle jeho tvůrců měla stát spolehlivým a nezávislým průvodcem po místech, kde se dobře jí a nakupuje.

„Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky,“ říká o novém projektu Martin Kuciel, blogger a recenzent restaurací známý jako pan Cuketka. Příležitost k hodnocení na webu www.scuk.cz dává lidem, kteří se zavazují k poctivosti a dodržování etického kodexu.

Podle Kuciela má být gastronomická mapa výsledkem nezávislého hodnocení. „Nežijeme z peněz restaurací ani dalších podniků, které vám doporučujeme. Náš partner působí v jiném oboru. K hodnocení na Scuku navíc nepouštíme lidi pracující v gastronomii,“ tvrdí v tiskové zprávě. Hodnotit podniky a obchody nesmí například člověk, který na jejich provozu má osobní či finanční zájem. Útratu by si pak vždy měl hradit sám a neměl by se řídit vlastními „potravinovými fobiemi“, zvyky či alergiemi.

Data je nutné prověřovat

Podle vydavatele českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavla Maurera by nový internetový projekt mohl příznivě ovlivnit stav české gastronomie. „Pokud to lidem pomůže vyhledávat dobré pekárny, tržiště a restaurace, pak je to velmi prospěšné. Je to ale těžká práce, dát to dohromady,“ řekl ČTK. Maurer, jenž stav českých restaurací mapuje již téměř patnáct let, prý nevnímá projekt jako konkurenci. Upozornil, že je důležité důkladně prověřovat data, která organizátoři od hodnotitelů dostávají.

„Dostáváme velké množství názorů, kterých se po prověření zbavujeme. Zhruba 25 procent recenzí házíme do koše,“ vysvětlil autor tištěného Maurerova průvodce, který tradičně nabízí žebříček nejlepších restaurací. Zdůraznil, že na hodnocení se může projevit boj mezi restauracemi, které si chtějí navzájem ublížit, nebo se naopak mohou chválit sami restauratéři. „Je otázka, do jaké míry se dodržování etického kodexu může věřit,“ dodal. Nevyloučil ale, že by se do hodnocení na novém webu mohl zapojit také osobně.

Spolupráve bloggerů

Na projektu mají spolupracovat zejména bloggeři, kteří pravidelně přispívají do gastronomických diskusí na internetu. Hodnotit ovšem budou pouze vybraní znalci, kteří musí při hodnocení obstát. „Abychom hlídali kvalitu a poctivost Scuku, nepouštíme dovnitř každého. Výběr v současné době provádí pan Cuketka osobně,“ píše sena webu.

Při spuštění nového projektu mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Doporučení jsou podložena recenzemi, které vznikají na základě návštěv podniků. Kvalita a poctivost hodnocení je podle provozovatele stránky kontrolována na několika úrovních. Chystá se také vzdělávací program pro účastníky hodnocení.

Podle Maurera gastronomické průzkumy a žebříčky mají kladný vliv na vývoj české gastronomie. Dobré umístění restaurace v žebříčku vyhodnocených podniků prospívá nejen její prestiži, ale také má ekonomické výhody. „Obrat restaurací, které se dostávají do desítky nejlepších si meziročně zvyšují obrat až o 30 procent,“ uvedl. Upozornit na sebe tak snadno mohou i malé restaurace, které by ve velké konkurenci jinak zapadly.