Sněmovna si na začátku současného volebního období stanovila, že místopředsedové budou tři. Do dnešního Olivova zvolení ale měla jen jednoho, Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Už na jaře se funkce vzdala v souvislosti s odchodem VV do opozice nynější šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

Oliva dostal v tajné volbě 131 ze 180 hlasů.

Zástupci klubu TOP 09 a Starostů věří, že se Parkanová očistí. Potom by prosazovali její opětovné zvolení do vedení dolní komory. Oliva je připraven se v takovém případě funkce vzdát. Poslancům poděkoval za důvěru a ujistil je, že ke své práci bude přistupovat s velkou odpovědností a respektem.

O obsazení dalšího místa, které je také prázdné, případně o rozšíření počtu zástupců předsedkyně Sněmovny až na čtyři budou představitelé stran dále jednat.

Šedesátiletý Oliva je nyní členem sněmovního zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí. Je lesním inženýrem, stál u založení státního podniku Lesy ČR, v jeho čele řadu let stál. Oliva působí jako docent na Lesnické a dřevařské fakultě České zemědělské univerzity v Praze.

Vizitka poslance TOP 09 Jiřího Olivy

Jiří OlivaDatum a místo narození: 15. dubna 1952 v Litomyšli.

Vzdělání: vystudoval Fakultu lesního inženýrství VŠZ v Brně, později složil doktorát na Lesnické a dřevařské fakultě ČZU v Praze v oboru ekonomika a řízení podniku, v roce 2004 habilitoval ve stejném oboru.

Působení v Poslanecké sněmovně: poslancem je od květnových voleb v roce 2010, je členem zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí a předsedou podvýboru pro lesní a vodní hospodářství a potravinářství.

Praxe: po ukončení VŠ pracoval patnáct let v lesnickém provozu ve funkcích taxátora, technika polesí a vedoucího polesí; v roce 1990 byl jmenován ředitelem Východočeských státních lesů a posléze pověřen založením celostátního podniku Lesy ČR v Hradci Králové, ve kterém pak působil jako generální ředitel, a to až do roku 2003, kdy jej odvolal ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD); současně externě vyučoval na Lesnické a dřevařské fakultě ČZU v Praze, kde v roce 2004 nastoupil do stálého pracovního poměru a kde dodnes působí jako docent na katedře lesní těžby.

Členství a funkce v politických stranách: člen TOP 09; na ustavujícím sněmu strany v listopadu 2009 byl zvolen členem předsednictva TOP 09, kterým byl až do druhého sněmu strany v říjnu 2011, kde již do předsednictva nekandidoval.

Rodina: ženatý, má čtyři děti.