Řekl to mluvčí strany Martin Rumler.

Macha, který vedl Svobodné od jejich vzniku v roce 2009, podpořilo ve volbě 106 členů strany. Pro dalšího z kandidátů, europoslance Jiřího Payna, jich bylo 96. Celkem šestnáct hlasů získali dva řadoví členové, z toho dva Tomáš Michalička a 14 Daniel Urban.

Šestatřicetiletý Pajonk byl dosud předsedou Svobodných ve Zlínském kraji. Podniká v informačních technologiích, je ženatý. S rodinou žije ve Veselé na Vsetínsku.

Vteřiny dne
Vteřiny víkendu. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Po volbě předsedy bude příští týden následovat volba čtyř místopředsedů strany. Kandidáti se do ní mohou přihlásit do pondělí 20. listopadu. O post místopředsedy se zatím uchází devět lidí, jejich jména ale nyní nechtěl Rumler upřesnit. Podle něj je pravděpodobné, že se o funkci místopředsedů budou ucházet ještě i někteří z neúspěšných kandidátů na předsedu. Volba se uskuteční na internetu mezi 22. a 29. listopadem.

Jiří Běhounek.
Sjezd ČSSD se uskuteční již v únoru, o post šéfa se hlásí Běhounek

U zrodu Svobodných stáli v roce 2009 většinou bývalí členové ODS. Mach byl v červnu 2014 zvolen europoslancem, funkci opustil letos v létě kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat kampani. Ve volbách do Sněmovny však strana neuspěla. Jako jediný z neparlamentních subjektů nicméně Svobodní získali přes 1,5 procenta hlasů, a tím i nárok na státní příspěvek.

Necelých sedm stovek straníků mělo na rozhodování o šéfovi strany celý týden. Předsedu volili od 12. listopadu na internetu, museli se k tomu přihlásit do systému strany.