Zhruba v polovině primárek jednoznačně vede místopředseda Senátu Přemysl Sobotka nad europoslancem Evženem Tošenovským. Teprve nyní ale přijdou na řadu regiony s nejpočetnější členskou základnou, které mohou dosavadními výsledky výrazně zamíchat.

První spory

Sobotka a Tošenovský dosud prezentovali primárky jako férovou soutěž. Nyní se mezi nimi ale objevily první spory týkající se zákulisí volby. "Jestli má být výsledkem primárek, že nebudou rozhodovat myšlenky, ale takové dohody jako na kongresech, že bude rozhodovat, kdo komu zavolá nebo napíše a bude ho přemlouvat, tak jsme vlastně žádné primárky nemuseli dělat," řekl Tošenovský v rozhovoru pro dnešní Právo.

"To, že se v primárkách někde objeví podpůrný dopis nebo něco takového, to já považuji za zcela normální, jsou lidé, kteří podporují jednoho nebo druhého, s tím já nemám vůbec problém. Jinak bychom se považovali za lidi bez názoru," řekl Sobotka.

Lídři ODS včetně předsedy strany Petra Nečase, který se účastní turné kandidátů v krajích, oficiálně zachovávají nestranný postoj vůči Sobotkovi a Tošenovskému. Z tábora Sobotkových příznivců ovšem mimo záznam zaznívají výtky, že Nečas lobbuje v moravských regionech ODS za Tošenovského.

Větší potenciál

Předseda ODS byl zklamán tím, že účast v primárkách odmítla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Někteří členové vedení ODS dávají najevo, že z nynější dvojice by měl v souboji o Hrad větší šance Tošenovský. "Má větší potenciál brát hlasy mimo podporovatele ODS. Můj osobní názor proto je, že pokud by z té volby vyšel vítězně Evžen Tošenovský, tak má náš kandidát větší šanci postoupit do druhého kola," řekl dnes vlivný občanský demokrat.

Sobotka, který myšlenku prezidentských primárek před jejich schválením kritizoval, zatím získal celkem 1523 hlasů, to je 66 procent. Pro Tošenovského hlasovalo dosud 794 lidí, tedy 34 procent účastníků volby. Sobotku těsně porazil jen na střední Moravě, a to o jediný hlas.

Přesun primárek

Ve čtvrtek začala volba na severu Čech, tedy mimo jiné v Sobotkově domácím Libereckém kraji. Už v pondělí se ale primárky přesunou do Moravskoslezského kraje, který naopak nominoval Tošenovského. Následovat budou středočeský, pražský a jihomoravský region.

Právě čtyři poslední volební regiony jsou nejpočetnější. V moravskoslezském i středočeském má ODS asi 2.500 členů, v Praze a na jižní Moravě může přijít volit dokonce více než 3000 občanských demokratů.

Sobotka zatím získal celkem 1500 hlasů. I kdyby se tedy volební účast v primárkách pohybovala stejně jako dosud kolem 25 procent, má ještě Tošenovský šanci souboj otočit. Musel by ale výrazně zvítězit na severní i jižní Moravě a doufat, že Sobotku nepodrží pražští a středočeští občanští demokraté.

Minimální šance

Vítěz primárek by měl být znám 1. července. Polovina stranického volebního turné ale nic nezměnila na tom, že možní kandidáti ODS mají zatím podle průzkumů jen minimální šanci uspět v samotné prezidentské volbě. Podle čtvrtečního průzkumu agentury Factum Invenio, by ani jeden z nich nezískal přes tři procenta hlasů.

Favority volby zůstávají někdejší úřednický premiér Jan Fischer, ekonom Jan Švejnar a expremiér Miloš Zeman.