„Kdybychom teď z vlády odešli, okamžitě by nás nahradila Okamurova SPD, nic by se tedy nevyřešilo,“ tvrdí místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.

Opoziční politici volají po rezignaci Andreje Babiše
Vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě, oznámila opozice

V koalici to přitom slyšitelně skřípe, jak se ukázalo při dohadech o financování sociálních služeb, hlasování o výjimkách při zavádění třetí a čtvrté vlny EET a hlavně v personálních záležitostech. Naposledy při výběru člena Rady ČTK. Z 89 přítomných poslanců jich 83 zvedlo ruku pro kandidáta SPD Michala Semína, což je z hlediska sociální demokracie neúnosné překročení hranic. Z počtu odevzdaných hlasů přitom vyplývá, že pro něj bylo několik desítek poslanců ANO.

„Pan Semín je pro nás nepřijatelný. To by znamenalo, že ta důvěra prostě nefunguje. Pokud bychom si nebyli schopni věřit v takto základních věcech, pak nemá smysl v tom pokračovat,“ řekl Hamáček. Roztržka byla dočasně zažehnána odložením středečního hlasování o doplnění Rady ČTK.

Rozhodovat se bude na podzim

Možná i tato poslední koaliční rozepře vedla ODS, Piráty, SPD (ta ovšem neodmítá Babiše, ale ČSSD), KDU-ČSL, STAN a TOP 09 ke včerejšímu rozhodnutí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Mělo by se konat příští týden, tedy po zasedání předsednictva ČSSD a demonstraci na Letné. Opozice potřebuje 101 hlas, zatím jich má 89 (včetně dvou poslanců Trikolóry). „Vláda neřeší strategické dlouhodobé problémy České republiky, premiér vášnivě mluví pouze o svých vlastních potížích, a ne o reálných starostech této země, proto se hnutí STAN společně s dalšími opozičními stranami dohodlo na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě,“ zdůvodnil tento krok šéf STAN Vít Rakušan.

Je ovšem téměř jisté, že sociální demokracie a KSČM kabinet podrží. Rozhodovat se bude až na podzim, kdy například komunisté požadují maximálně třicetimiliardový schodek státního rozpočtu a z Bruselu dorazí definitivní audity.

Jan Hamáček.
Semín z SPD v radě ČTK? Hamáček pohrozil Babišovi koncem vládní koalice