dTest vytvořil veřejně dostupnou databázi, která je k dispozici zdarma na www.dTest.cz i v podobě mobilní aplikace. Evropská unie reguluje, k čemu všemu se dají éčka využívat, přičemž povoluje 26 důvodů. Mohou se však použít pouze v případě, že není možné upravit vlastnost potraviny jiným způsobem. Vytvořit díky použití přídatných látek potraviny vzhledově atraktivnější vyhlášky EU ale nezakazují. Zato zakazují, aby éčka přispívala ke skrytí nedostatků, které vznikly použitím vadných surovin nebo byly způsobeny vinou špatných hygienických podmínek.

Existují i potraviny jako máslo, med, mléko či těstoviny, kam se éčka přidávat vůbec nesmí. Sice ne všechna éčka škodí, avšak například potravinářská žluť E110, E104, E102, červeň E124, E129, azorubin E122 a tartrazin E102 mohou nepříznivě ovlivnit pozornost dětí. Tato barviva jsou kromě bonbónů a limonád třeba v bramborových lupíncích.

Zdena Kolářová