V osm hodin ráno už před Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze panuje čilý ruch. Blikající sanitky přivážejí pacienty a bojují o drahocenné sekundy. Na protější straně silnice, v Anatomickém ústavu, se čas naopak zastavil. Studenti medicíny tu zrovna začínají první cvičení na pitevnách. 

Z vedlejší budovy vychází muž v bílém plášti. Marek Hilšer, kandidát na prezidenta České republiky. V „civilu“ dvaačtyřicetiletý lékař, vědec a učitel z Ústavu biochemie a experimentální onkologie nás zve dovnitř. Den s kandidátem může začít.

„Je pravda, že biochemie není mezi mediky úplně nejoblíbenější. Zatímco při anatomii si dokážou představit jednotlivé svaly, biochemie je hodně o vzorcích,“ popisuje Hilšer, vzápětí ale dodá: „Jenže anatomie je vlastně mrtvá věda. Vše už tam bylo popsáno, nic nového v těle neobjevíte. My ale zkoumáme mozek, jeho buňky, zhoubné nádory a je stále co objevovat,“ popisuje.

Video z celého dne s Markem Hilšerem můžete zhlédnout zde:

Zdroj: Deník/Martin Divíšek

POLITOLOGIE JAKO OMYL

Dosavadní životní cesta Marka Hilšera by se dala popsat asi takto: od politiky k medicíně a od medicíny k politice. Studovat začal mezinárodní vztahy a politologii, ale po stážích v Poslanecké sněmovně si politologickou kariéru rozmyslel. „Zjistil jsem, že nechci být existenčně závislý jen na politice, ale mít i další obor,“ popisuje.

Deník strávil 22. listopadu celý den s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem a jeho manželkou Monikou.Zdroj: Deník / Divíšek MartinOdešel manuálně pracovat do USA a po návratu se přihlásil na medicínu na 1. lékařské fakultě UK. I tam se ale zájem o věci veřejné projevil – dvakrát ho zvolili do čela Akademického senátu, úspěšně bojoval proti skryté privatizaci nemocnic i Dobešově reformě vysokých škol.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
Zbrojař, chemik nebo textař. Českým prezidentem chce být devět mužů

„O mně sice říkají, že jsem aktivista, ale já to moc nemám rád. Zní to jako nadávka. Jestli něco, tak jsem aktivní občan, kterému není jedno, co se děje,“ říká. „Myslím si, že mám šanci jako ryze občanský kandidát, který  není nikomu zavázán a nemá  podivné vazby. Lidé ztrácejí důvěru v politiku, protože si z ní někteří politici udělali byznys. Pro mě je politika služba, proto do toho jdu,“ říká Hilšer.  

ČEKALI JSME TO

„Mě ta kandidatura až tak moc nepřekvapila. Marek byl vždycky aktivní, na škole i mimo ni. Hrozně bych jemu i nám všem přála úspěch, protože prezidentský úřad by byl úplně o ničem jiném,“ říká Hilšerova kolegyně z ústavu biochemie Karin Roubíčková. „Ale popravdě se obávám, že je moc mladý. Já s tím problém nemám, podívejte se na Macrona ve Francii, ale mám hodně příbuzných na Moravě a ti všichni říkají – je to 40letý kluk,“ říká Roubíčková.

VĚK JAKO PŘEKÁŽKA?

Možná tím potvrzuje dva hlavní „handicapy“ prezidentského kandidáta: věk a malou známost. V den, kdy Marka Hilšera doprovázíme, vychází průzkum agentury STEM o podpoře kandidátů. Hilšerovi dává ANO 12 procent respondentů (mimochodem stejně jako expremiérovi Topolánkovi), proti je 12 procent dotázaných, ale největší část, 74 procent lidí, uvede, že ho nezná. 

První otázka potenciálního voliče asi bude znít, kam Hilšera politicky zařadit. „Vždycky jsem se cítil jako středový volič a politik. Držím se masarykovského hesla – nezajímá mě, jestli návrh přišel zprava, nebo zleva, ale jestli nás posune dopředu,“ zdůrazňuje adept na hlavu státu.

TANGO NA PLÁTNĚ

Opouštíme ústav biochemie a míříme na natáčení. I Hilšer totiž musí odevzdat přibližně minutový videospot, který poběží na veřejnoprávní televizi. Zatímco Miloš Zeman před pěti roky v klipu Filipa Renče objímal stromy a svoji dceru Kateřinu, v případě lékaře Hilšera se točí na fakultě, v pracovně prvorepublikové vily, v areálu Pražského hradu i v tanečním sále – Hilšerovým koníčkem je totiž tango.Deník strávil 22. listopadu celý den s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem a jeho manželkou Monikou.Zdroj: Deník / Divíšek Martin

Před natáčením se k nám připojuje i manželka Monika, sympatická devětadvacetiletá anestezioložka, se kterou se Hilšer seznámil na studentské debatě o legalizaci marihuany. „Pravda je, že i z pozice případné první dámy bych si ráda aspoň částečně nechala otevřenou cestu k medicíně,“ podotýká.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
Spory nad Mašíny i vznikem vlády. Mezi kandidáty to ve vlaku jiskřilo

HLAVNĚ NE POPULISTU

Mnohahodinové natáčení  snášejí oba manželé statečně. Milým zpestřením je pro Hilšera debata s lidmi, kteří ho večer dobrovolně přišli podpořit jako kompars do jedné ze scén volebního spotu. „Je mladý, neposkvrněný minulostí a má chuť něco změnit,“ říká o Hilšerovi středoškolská studentka Anna Boháčová.

Mladému lékaři fandí i učitelka Eva Cieslarová. „Moc bych si přála, aby příští prezident byl slušný morální člověk, který zbrkle nepodléhá populismu,“ doufá Cieslarová.

Podpisy sbíral v řeznictví, v kostele i v pohřebním ústavu. Nemá žádné bohaté sponzory, na transparentním bankovním účtu má v tuto chvíli asi 300 tisíc korun od drobných dárců a většina částky padne na výrobu předvolebního televizního sportu.

Zpívá líp než Drahoš?
* Marek Hilšer od mládí lepil letecké modely, hrál na saxofon a zpíval. Do dnešní doby mu vydržel zpěv. Je členem smíšeného sboru Piccolo coro & Piccola orchestra a před nedávnem se dokonce vrátil z turné v Číně. Po Jiřím Drahošovi jde o druhého kandidáta, který zpívá. „Já si myslím, že zpívám líp,“ směje se Hilšer.
* Další jeho vášní je tančení  tanga. Nadchnul se pro něj ve Španělsku, kde žije jeho maminka.
* Má rád jízdu na kole, na in-line bruslích a v poslední době propadl horolezectví.  Naposledy se vrátil z alpského Matterhornu.     
* Je nekuřák. Má rád pivo, kachnu se zelím a dršťkovou polévku.
* Na Hrad by to „do práce“ neměl daleko, tak 500 metrů. S manželkou totiž bydlí v pronájmu v malém bytě vedle Černínského paláce.
* Děti (zatím) nemá. Má tři sestry, dvě jsou lékařky.
* Manželka Monika je kromě jiného předsedkyní Sekce mladých lékařů České lékařské komory. Snaží se o zlepšení podmínek pro mladé lékaře-absolventy. Souběžně s medicínou vystudovala i mezinárodní vztahy.

„Podpisy jsem začal sbírat sám. Objížděl jsem Českou republiku, neměl jsem stovky tisíc korun na nějaké zázemí,“ popisuje Hilšer. Podpisové archy měl podle svých slov na různých místech, třeba v řeznictví, u vchodu do kostela a dokonce i v kanceláři pohřební služby na pražském Andělu. Na začátku října měl 43 tisíc podpisů, chybělo tedy sedm tisíc. „Kdyby byl ještě měsíc k dobru, zvládl bych to.“

Deník strávil 22. listopadu celý den s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem a jeho manželkou Monikou.Zdroj: Deník / Divíšek Martin

Jenže čas nebyl, bylo nutné podat přihlášku. „Přišlo mi líto hodit tu podporu za hlavu, dostával jsem hrozně milé dopisy od lidí, kteří mi fandili,“ popisuje. Z dřívějších aktivit na fakultě znal některé senátory, zkusil jim napsat a odezva byla rychlá a velmi kladná.

Vratislav Kulhánek navštívil rodinu předplatitele Deníku v Nových Hodějovicích
Na kávě s prezidentským kandidátem Kulhánkem: Imunita poslanců je absurdní, říká

Nakonec získal 11 nominací napříč politickým spektrem. Svoji podporu mu vyjádřili i senátoři-lékaři, na přihlášce má podpisy třeba od onkologa Jana Žaloudíka (za ČSSD), neonatologa Lumíra Kantora (za KDU-ČSL) či lékaře Hassana Meziana (za ČSSD).

A co když to nedopadne? Marek Hilšer se tím netrápí. „Pro mě je to obrovská zkušenost a celá řada lidí mi říká, že bych měl i nadále zůstat v politice. Když jsem do toho na začátku šel, tak jsem na to nepomýšlel, ale je pravda, že pokud člověku jde o nějaké hodnoty a demokracii, tak by to neměl hodit za hlavu, když prohraje jedny volby.“

ČTENÁŘI DENÍKU SE PTAJÍ

Na místě Miloše Zemana by teď do Ruska raději neletěl. Prezidentský kandidát Marek Hilšer zazlívá Rusku, že nahrává nacionalistům a extrémní pravici v Evropě. Česko by podle něj mělo pevně setrvat v EU.

MIGRACE
Balkánská cesta je díky dohodě EU s Tureckem uzavřena a uprchlíci již zde evropskou hranici nepřekračují. Podobné dohody je třeba uzavřít i s Libyí. Řešení je humanitární pomoc v uprchlických táborech v zemích, kde se nacházejí. Dále je třeba vést intenzivní boj proti převaděčským gangům, posilovat evropské pohraniční stráže, předcházet konfliktům v krizových oblastech a podporovat programy proti vysychání vody v oblastech, odkud odcházejí lidé kvůli rostoucímu suchu.       

O RUSKU A ZPOCHYBNĚNÍ ROKU 1968
Celou kauzu považuji za domluvenou propagandistickou hru, která má za úkol posílit pozici Miloše Zemana a vliv Ruska u nás. Cílem je ukázat Miloše Zemana jako rázného politika a Rusko jako zemi, která zpytuje svědomí. Je to pokrytectví a na místě Miloše Zemana bych do Ruska vůbec neletěl. Místo toho bych žádal dodržování minských dohod, stop vojenského vměšování Ruska do ukrajinských záležitostí, konec podpory nacionalistům a extrémní pravici v Evropě a zastavení hybridní války proti evropským demokraciím.   

Kandidáti na prezidenta
Finální devítka v boji o Hrad. Vnitro pustilo do voleb očekávané uchazeče

O POČTU KRAJŮ
Správa věcí veřejných má zůstat co nejblíže lidem. Proto není důvod kraje redukovat. Míra korupce není otázkou zmenšení počtu krajů, ale především morálky politiků a zavádění efektivních protikorupčních pravidel. Bez morálky a efektivní kontroly se bude krást stejně, jen o úroveň výše.      

ZBRAŇ PRO KAŽDÉHO?
Měnit ústavu je populismus. Máme kvalitní zbrojní zákon, který dobře upravuje držení zbraní soukromými osobami. Ochrana vlasti musí být zajištěna kvalitní armádou a strategickým spojenectvím. Rozdání zbraní mezi lidi by rozhodně k obraně vlasti vůči vnějšímu nebezpeční nepřispělo. Naopak by zvýšilo riziko útoků vyšinutými osobami.     

MARIHUANA
Nejsem v zásadě proti legalizaci. 

MLÁDÍ JAKO PŘEKÁŽKA POLITIKY
Toho, kdo chce, aby v české politice zavál čerstvý vítr a naděje, že se věci pohnou lepším směrem, není třeba přesvědčovat. Mladí lídři už horší než ti staří nebudou, ale oproti nim mohou v dobrém překvapit. Kdo chce stagnaci a neměnnost, bude volit minulost, kdo chce změnu a energii, bude volit budoucnost. A tu představují mladí lídři.

Deník strávil 22. listopadu celý den s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem a jeho manželkou Monikou.Zdroj: Deník / Divíšek Martin

Jak ho vidí Jan Klička

A co na to občan? ptával se v politických diskusích  90.let moderátor Ota Černý. Píše se rok 2017, je před prezidentskými volbami a slavnou otázku bychom mohli trochu upravit: „A proč by nemohl občan?“ Rozumějte, stát se hlavou státu. Ne snad, že by konkurenti Marka Hilšera byli méně občany, ale dvaačtyřicetiletý lékař je v dobrém slova smyslu jediným skutečně autentickým občanským kandidátem. Není zatížený politikou (byť k ní tíhne), byznysem ani nemá mediální zkušenosti.

Miloš Zeman
Kandidát Zeman má největší podporu, každý druhý Čech ho ale odmítá

Asi právě díky tomu mluví lidsky, bez vytáček, zároveň není vulgární. Má dar působit příjemně a spíše než oslovení „pane doktore“ si  „koleduje“ o přátelské vykání jménem. Marek Hilšer má mnoho předpokladů dělat politiku. Sráží ho dvě věci, za které nemůže: že ho lidé (zatím) neznají a že je mu „jen“ 42 let.

To je u nás na jedné straně nejžádanější věk pro špičkového manažera či ředitele, ale kdoví proč je to už od dob císaře pána málo na „státníka-tatíčka“. Francie má svého (39letého) prezidenta Macrona,  Rakušané možná budou mít 31letého kancléře Kurze. A my? Uvidíme. Jednu věc ale podepíšu. Až vám Marek Hilšer bude v kampani tvrdit „jsem jedním z vás“, tak mu to prosím věřte, protože je to pravda.

Kdo je MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.
Deník strávil 22. listopadu celý den s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem a jeho manželkou Monikou.Zdroj: Deník / Divíšek Martin* Narodil se 23. března 1976 v Chomutově, dětství prožil na sídlišti Březenecká

* 1989 – V létě se svým otcem (zubním lékařem) emigrovali přes Jugoslávii do Španělska. Po roce a půl se vrátili. Maminka, která do Španělska odešla také, ale v zemi zůstala a dodnes tam žije.   

* 1995 – Začal studovat mezinárodní vztahy a politologii na Fakultě soc. věd UK

* 1997 – Stáž v Poslanecké sněmovně. Střet s reálnou politikou ho zklamal. Studium politologie ukončil (Bc.) 

* 1999 – Odchází „na zkušenou“ do USA. Pracuje dva roky jako stěhovák, kopáč a instalatér. Po návratu začíná studovat medicínu.

* 2004 – Jako medik se stává předsedou Akademického senátu 1. LF UK.

* 2007 – Končí studium všeobecného lékařství (titul MUDr.). Váhá mezi oborem gynekologie a porodnictví, nakonec se zaměří na zkoumání mozkových nádorů. Nastupuje (a dodnes pracuje) jako vědec a učitel do Ústavu biochemie a experimentální onkologie (titul Ph.D.) 

* 2008 – Organizuje protest proti skryté privatizaci fakultních nemocnic. Topolánkova vláda (ministr Julínek) pak svůj záměr zruší.

* 2012 – Další (úspěšný) protest proti kontroverzní reformě VŠ z pera ministra Josefa Dobeše (Věci veřejné)

* 2014 – Na Úřadu vlády (svlečen do půl těla) vyjádřil svoji podporu Sobotkově vládě, aby neustupovala Rusku v otázce obsazení východní Ukrajiny.

* 2016 – V červenci ohlásil záměr kandidovat v prezidentských volbách. Objíždí ČR a sbírá podpisy (nakonec jich má 43 tisíc). Získá i podpisy 11 senátorů. 

Prezident Miloš Zeman
Zeman komentoval protikandidáty, dřív uvedl, že to nebude dělat