Už jste si někdy všimli při nakupování lidí, kteří neskutečně dlouho stojí v supermarketu či větší prodejně u regálu s novinami či časopisy a budí dojem, že si z nepřeberné nabídky ne a ne vybrat?

První dojem, který na vás dělají, nemusí být správný. V poslední době totiž přibývá takzvaných ´superčtenářů´. Asi tak je možné pojmenovat lidi, kteří jsou schopní přečíst si v obchodě celé noviny. Když nasytí svoji zvědavost, odkráčejí jakoby nic…

´Superčtenářů´ prý u nás přibývá a tento fakt nenechává obchodníky klidnými. Jednak přicházejí o tržby a ne každý ´superčtenář´ vrátí tiskovinu do regálu nepoškozenou a nezmuchlanou.

„Nemůžeme proti tomu dělat prakticky nic. To, že si lidé noviny přečtou a nekoupí, je nepostižitelné. Nemůžeme jim přikázat, aby si noviny, které přečetli, také koupili,“ uvedla Deníku Eva Barborková, manažerka prodejny Albert na domažlickém náměstí a dodala, že tento nešvar zaznamenali hlavně u starších zákazníků.

S podobně šetrnými čtenáři denního tisku a časopisů se setkávají i v ostatních obchodech v Domažlicích.

„Někteří lidé to dělají zcela automaticky a vůbec jim to nepřijde divné. Nechceme přijít o zákazníky, tak to ani neřešíme, i když se nám to vůbec nelíbí,“ sdělil nám zástupce vedoucího prodejny Spar v Domažlicích.

Nadšeni z těchto ´podnikavých´ spoluobčanů nejsou ani zákazníci, kteří jejich chování považují za nevhodné a často i nepochopitelné.

„Nikdo přece není takový chudáček, aby nemohl dát desetikorunu za noviny,“ myslí si námi oslovený Karel Malík z Domažlic.

Zajímalo nás, zda uvedená zvyklost ´superčtenářů´ je vůbec nějak právně postižitelná.

„Jednání těchto lidí nelze kvalifikovat ani jako přestupek, a tudíž ho nelze jakkoliv řešit,“ uvedla mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Domažlicích Jaroslava Roubalová.

Čtení novin, které si následně nekoupí – to však není v souvislosti s prodávanými tiskovinami jediný nešvar zákazníků, s nímž se zaměstnanci prodejen v poslední době setkávají.

„Velice často se nám stávalo, že zákazníci znehodnotili i zabalené časopisy. Konkrétně tak, že z nich odcizovali vložená CD. Museli jsme proto tento druh zboží přemístit a nyní je zákazníkům na požádání vydáváno u pokladen,“ uvedla další nepříjemnou zkušenost manažerka Barborková. Podobně postupují i v dalších obchodech, kde se samostatné nahrávky na CD často ztrácely z plastových obalů.

Milena Cibulková, Jan Zavadil