Prosazovat chtějí proto to, aby stát obětem v nouzi pomohl a poskytl jim dávky. Novinářům to dnes řekly zástupkyně organizací proFem, Acorus, Most k životu a charitního projektu Magdala.

„Ohrožená osoba utíká z rodiny kvůli brutálnímu násilí a ohrožení dětí. Většinou je to žena. Když vyhledá pomoc, nemá s sebou nic, snažila se uchránit holý život," řekla Jindřiška Krpálková z Charity.

Ani na základní potřeby

Podle Jovany Lelkové z trutnovské organizace Most k životu řada obětí domácího násilí, které přicházejí do azylových domů, běžně na dávky od státu nedosáhne. Mnohé z nich totiž žily v dobře situované domácnosti. „Nárok na dávky se posuzuje tři měsíce zpětně, žena na ně tedy nedosáhne. Ona a její děti nemají ani na základní potřeby," uvedla Lelková. Ředitelka proFem Jitka Poláková míní, že v posledních letech se navíc situace postupně zhoršuje.

Pobyt v azylovém domě sdružení Acorus stojí podle jeho pracovnice Kateřiny Mackové jednoho rodiče se třemi dětmi 5700 korun měsíčně a se sociálními dávkami může mít nejvýš 10.000 korun. „Na stravu a všechny ostatní potřeby tak pro čtyřčlennou rodinu zbývá 4300 korun na měsíc," podotkla Macková.

Posoudit to musí úředníci

Úřady lidem v nouzi mohou poskytnout takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc. Jednotný postup ale chybí a záleží na posouzení úředníků. Pracovnice organizací a azylových domů žádají změnu ve vyplácení. Podle nich by se měl při rozhodování brát ohled i na to, zda příjemce či příjemkyně nejsou obětí domácího násilí a neocitli se v tísni právě kvůli němu.

Podle aktivistek a expertek by řešením mohl být jednotný návod postupu, který by ministerstvo práce úřadům pro tyto případy dalo. Úředníci by pak obětem mohli rychle mimořádnou pomoc vyplatit. Zabránilo by se tak propadu ohrožených osob a jejich dětí do chudoby, míní pracovnice sdružení a azylových domů. Ročně by prý stát mohl na těchto dávkách vydat pár desítek milionů korun.

Řešení dopadů domácího násilí stojí podle nedávné studie ale Česko mnohem víc. Ročně se na ně vydá kolem 1,33 miliardy korun. Přes půl miliardy si vyžádá léčba a ošetřování obětí. Dalších 25,6 milionu putuje do nemocenské. Soudy vyjdou na 314,2 milionu, dotace na sociální služby na 190,4 milionu a podpory v nezaměstnanosti na 210,2 milionu. Zbytek připadá na policii, státní zastupitelství a přestupková řízení.