Dva lidé zahynuli už v sobotu ještě před příjezdem hasičů. Podle České televize se jedná o jednadvacetiletého Němce a dvacetiletou ženu z Jižní Koreje. Mezi zraněnými jsou hlavně cizinci.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze ještě v sobotu podlehla svým zraněnm další žena, v neděli ráno pak další. Příčinou bylo udušení kouřem. Jejich totožnost zjišťují kriminalisté společně s cizineckou policií.

"Je to těžká a tragická chvíle. Sleduji zásah záchranných složek a mám před nimi obrovský respekt. Způsob jakým to zvládají, je opravdu úctyhodný. Nebýt jejich profesionality, nechci domýšlet následky," napsala pražská primárorkla Adriana Krnáčová.

Sanitky rozvezly do pražských nemocnic celkem devět zraněných, z toho pět těžce. Někteří už byli propuštěni, další zůstávají v hospitalizaci. Mezi nimi jsou tři Nizozemci, dva muži a jedna žena. Dalším zraněným je občan Turecka a muž z Francie. 

K tragédii se vyjádřil i ministr vnitra Lubomír Metnar. "Vyjadřuji soustrast pozůstalým," napsal na svém Twitteru. Zároveň ocenil všechny záchranné složky za skvělou práci. "Děkuji všem složkám IZS za profesionální a rychlý zásah. Opět ukázali, že na ně můžeme být hrdí," dodal.

Příčína není známa

Podle prvních informací začala hořet klimatizace v přízemí hotelu. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka však České televizi řekl, že se stále pracuje se všemi možnými variantami příčin požáru.

Kriminalisté dnes po 18 hodině ukončili ohledání hotelu a budovu předali zástupcům majitelů. Na místě zajistili stopy a budou čekat na vypracování posudku od expertů z Kriminalistického ústavu. Stále tak není jasné, jak požár vznikl. „Analýza stop může trvat delší dobu," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. „Totožnost dvou žen, které zemřely v nemocnici, zatím stále neznáme a pracujeme na jejím zjištění," doplnil mluvčí. 

S policisty jsou v kontaktu i majitelé hotelu. "Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným," řekl právník hotelu Václav Vlk. Podle něj měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku. V hotelu byla ubytována asi stovka turistů. 

Z budovy hotelu musely být při požáru evakuovány čtyři desítky lidí, většinou cizinci. Podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové ošetřili záchranáři celkem devět osob. Pět z nich bylo ve velmi vážném stavu, čtyři z nich posádky na místě resuscitovaly. U tří pacientů se podařilo srdeční činnost obnovit.

Zranění hasiči jsou v pořádku

Ačkoliv se jednalo o požár, podle záchranářů mezi zraněnými nebyli žádní pacienti s popáleninami. Problémem bylo nadýchání kouře.

Mezi zraněnými byli i hasiči. "Při zákroku došlo ke zranění dvou hasičů, kteří se špatně zorientovali a propadli se v místnosti, kde nebylo zábradlí, “ popsal zpravodaj ČT Karel Rožánek. Stav zraněných hasičů je podle posledních informací dobrý, nejsou v ohrožení života.

Ulice Náplavní, kde se hotel nachází, je v současnosti průchozí a průjezdná. Policisté uzavřeli pouze chodník kolem objektu. V okolí budovy je stále cítit kouř.